Д-р Николова VS Костадинов: За какво са ни инвестиции, ако ще се шири простащина и простотия

DenNews.bg
27.01.2017
размер на текста:

Общинските съветници д-р Лорета Николова от Народен съюз и Костадин Костадинов от Обединен демократичен блок влязоха в словесен сблъсък на днешната сесия на местния парламент в Дупница по време на дебатите на общинския бюджет за настоящата 2017 г.
Като същински рицар, борещ се е „комунистическото разпределение на средства под формата на някакви субсидийки” за пореден път Костадинов отправи остра критика към хората на културата, че само усвояват пари от бюджета и „чакат заплатки”. „Дрън-дрън, този има три деца, дайте му пари. Онзи има нещо друго, дайте му пари. Дайте за култура, дайте за това, дайте за онова”, каза Костадинов, отговаряйки на колегата си от БСП Станислав Павлов, който пък упрекна кметския екип, че в бюджета не се виждат мерки за насърчаване на инвестициите и бизнеса. „Ние, като истинските десни не би трябвало да подкрепим този бюджет, защото е комунистически-дават се пари за социални помощи, за какво ли не. Но ние ще подкрепим бюджета”, каза Костадинов, а към Павлов отправи забележка, че точно това хващане за гушите и опозиционерстване само в името на опозиционерстването разваля добрата инвестиционна среда.
Подразнена от поредната остра забележка на Костадинов, д-р Николова пък попита от микрофона: „За какво са ни инвестиции, ако ще се шири простащина и простотия. Това ли искаме? Важни, най-важни са образованието и културата”, каза тя.
В дебатите по бюджета в спор влязоха и зам.-кметът Красимир Георгиев и общинският съветник от БСП Ивайло Петров. Той успя да подразни кмета Методи Чимев и заместника му с обяснението, че вчера е присъствал на областен съвет за развитие и там „казаха, че община Дупница е на последно място по инвестиции от европроекти”. Кметът моментално реагира на думите, като заяви, че това не е вярно и дори поиска публично извинение от общинския съветник.
Зам.-кметът Красимир Георгиев пък посъветва Петров да се готви по-добре, защото „явно не разбирате”. Георгиев обясни, че към момента Дупница има най-добри резултати по европроекти в областта, представяйки се по-добре и от Кюстендил.
Дебатите по бюджета обхванаха няколко основни теми, като най-много време съветниците отделиха на селските училища, давайки съвети да се подобряват не само базите, но и да се въведат иновации в преподаването, защото това е най-важното за успеха на учениците и задържането им в селските школа.
Другата тема, засегната обширно на сесията е демографския срив – община Дупница намалява ежегодно с около и над 500 души.
Кметът посочи, че още преди години общинските такси за бизнеса бяха намалени значително, детските градини и училищата са обновени, но въпреки това тенденцията е за намаляване на населението. „За съжаление се наблюдава нещо друго, а именно, че работодателите намират трудно работна ръка”, посочи той.
Георги Пехливански от БСП допълни, че общината и ОбС не могат да се справят сами с този проблем, ако няма държавна политика и мерки.
Бюджет’17 бе приет с 23 гласа „за”, като само БСП спазиха обещанието си и не подкрепиха докладната. Трима от левите гласуваха „против”, а Пехливански се въздържа.
Както сме писали, рамката на бюджета е 24 677 000 лева Държавната субсидия е в размер на 13 625 000 лева, а местните приходи-11 052 000 лева.
Съветниците приеха и план за младежта за 2017 г., където бе посочена друга тревожна тенденция – 55% от младежите в общината са безработни.
По време на обсъждането Костадин Костадинов се отказа да къса програмата публично, но я разгроми с изказването "Това е тинтири минтири, ала-бала, програмки, някой някъде да взима пари, медиатори, какви медиатори. Младежите трябва да получават шанс, като искате да могат да работят в ИТ сектора, защо няма една паралелка ИТ в общината. Защо като имаме млади хора със световни постижения не ги поканите да дойдат, за да ги видят децата".
Председателят на ОбС Ивайло Константинов контрира, че такива програми не са "Ала-бала. Присъствал съм на форуми, където виждам млади с невероятен заряд и идеи. Основната ни тема са образованието и културата. Да работим така, че хората да обичат и харесват града и общината, а тези, които ще решат бъдещето са дупничани, не друг. Не може да разчитаме да дойдат тук американци, израелци или италианци да ни построят завод. А и да дойде този завод, от къде ще намерим работна ръка-ще внасяме китайци и виетнамци ли", коментира Константинов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети