Бизнесът вкарва увеличението на минималнатa заплата в съда

DenNews.bg
26.01.2017
размер на текста:

Бизнесът ще оспори в съда решението за увеличаване на минималната работна заплата до 460 лв., взето на последното заседание на правителството в оставка вчера. Мотивът е, че решението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.
На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество всички работодателски организации напуснаха съвещанието, като изтъкнаха същия аргумент - решението за минималното възнаграждение вече било прието от Министерския съвет.
Повторно правителството в оставка одобри постановлението вчера.
Добрин Иванов обяви още, че предстои да бъде внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на кабинета за повишение на минималното възнаграждение.
„Възразихме срещу това още при приемането на бюджета за 2017 г. От години насам ръстът на минималната работна заплата изпреварва ръста на средната, а също и на производителността на труда, и на всички икономически показатели, които имат влияние върху трудовото възнаграждение“, обясни Иванов.
Той припомни, че АИКБ отдавна настоява да се приеме механизъм за определяне на минималната заплата, който да включва редица показатели. В Министерство на труда и социалната политика беше сформирана работна група, която да изработи такъв механизъм, но все още няма работещо решение, добави той.
„Ние предлагахме също така минималното възнаграждение да се договаря между работодатели и синдикати, както се договаряха и минималните осигурителни прагове. Освен това считаме, че е редно минималната заплата да се договаря по сектори“, каза още изпълнителният директор на АИКБ.
За служебното правителство и предстоящите парламентарни избори той коментира, че ситуацията не е извънредна.
"За последните три години имахме други две служебни правителства, така че бизнесът не е стресиран", посочи Иванов.
По думите му през тези две години на кабинета „Борисов 2“ е постигната добра финансова стабилност. Фискалният резерв беше много добре попълнен, миналата година приключи с излишък, припомни експертът.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети