Правителството вдигна минималната заплата на 460 лв.

DenNews.bg
25.01.2017
размер на текста:

От 1 януари 2017 г. размерът на минималната работна заплата е 460 лв. Размерът й е увеличен с 9,5% спрямо миналата година. С повишаването ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите, се посочва в съобщение от пресцентъра на Министерски съвет.
За повишаването на минималната работна заплата способства икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличението на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.
От 1 януари минималната работна часова ставка е 2,78 лв.
С друго постановление правителството определи размера на линията на бедност за страната за 2017 г. Тя ще бъде 314 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с миналата година.
Линията на бедност се определя на база на методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“, което се прави ежегодно от Националния статистически институт.
Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.
Постановленията са приети след проведено обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Припомняме, че работодателите бойкотираха заседанието на НСТС в края на миналата година за минималната заплата в знак на несъгласие с решението за увеличение.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети