Община Дупница стимулира раждаемостта с опрощаване на данък сгради и такса смет за 3 години

DenNews.bg
24.01.2017
размер на текста:

Кметът на Дупница Методи Чимев внася извънредна докладна за предстоящата сесия на местния парламент този петък, с която ще предложи конкретни мерки за стимулираме раждаемостта в общината. Става въпрос за това родителите на всяко новородено, което е с постоянен адрес община Дупница и да бъдат освобождавани за период от 3 години от данък сгради и такса смет. Това обяви днес на проскенфоренция градоначалникът, като обясни, че по неговите изчисления с влизането на това решение в сила семействата на новодорените дупничанчета ще спестяват около  300 лева.

За селата се предвиждат и още облекчения- в рамките на една календарна година да не се плаща такса за посещение на детската градина.

"Един присъствен ден е 1,70 лв, така че за една календарна година всеки може да пресметне. Освен финансовото облекчение за семействата, по този начин идеята ни е да създадем предпоставки и за повече деца в детските градини по селата. Идеята ще претърпи промени, за да бъде надградена и очаквам идеи в тази насока и от общинските съветници. Статистиката на национално ниво, не само за община Дупница показва намаляване на раждаемостта и увеличаване на смъртността, което няма как да не ни притеснява. Затова трябва да създадем някакви предпоставки, с които да облекчим, макар и малко бъдещите родители.Що се отнася до заложената сума в бюджета за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, тя търпи корекция. За 5-а година ние подпомагаме всяко семейство за ин витро процедури с по 1500 лева и досега няма отказ за нито една двойка. Ако желаещите са повече от заложената сума, то веднага ще предложим корекция на сумата и осигурим необходимото дофинансиране. Това е най-малкото, което можем да направим и от човешка, и от морална гледна точка", каза днес пред журналисти Методи Чимев. 

Днешната пресконференция бе и по повод бюджета на общината за тази година. Заместник-кметът по икономическите дейности Олга Китанова обясни, че той е напълно реалистичен, цифрите не са кухи и има за цел финансовото мобилизиране. Олга Китанова поясни че за разлика от предходните години бюджетът за 2017-а година вече е одобрен от Министерство на финансите. Освен това Дупница вече е и извън списъка на общините, които имат нужда от финансово оздравяване.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети