От днес влизат в сила по-високите глоби за превишена скорост

DenNews.bg
21.01.2017
размер на текста:

 Пътна полиция ще упражнява контрол, съобразно новите разпоредби в Закона за движение по пътищата
Създадени са нови материално-правни норми за поведението на водачите на моторни превозни средства (МПС): забрана за извършване на внезапни маневри; забрана за движение в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път; забрана за организиране и участие в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, както и използването на пътищата за други цели освен в съответствие с тяхното предназначение; задължение за включване на къси светлини при движение в тунел; въвеждане на изисквания по отношение на гумите през определен период и др.
Увеличени са санкциите за грубите нарушения на правилата за движение по пътищата, които реално застрашават безопасността: превишаване на разрешената максимална скорост с над 30 км/ч.; нарушения, създаващи непосредствена опасност за движението и др.;
Въведен е нов вид принудителни административни мерки за спиране от движение и прекратяване регистрацията на МПС, както и изземване на табели с регистрационен номер.
Облекчен е административнонаказателният процес чрез разширяване обхвата на нарушенията, за които може да бъде наложена глоба с фиш.
Регламентирана е възможността електронният фиш да се връчва и чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол при осъществяване на функциите и правомощията им.
Въведено е понятието „нов водач“ – водач, който придобива за първи път правоспособност за управление на моторно превозно средство и получава две трети от максималния брой контролни точки, а оставащите една трета контролни точки получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на МПС.
Въведени са съществени промени по отношение поведението при пътнотранспортно произшествие (ПТП) на участниците в движението по пътищата, както и на задълженията на службите за контрол на МВР за посещаване на ПТП.
Изразът „алкохол, наркотици или други упойващи вещества“ е заменен с „алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози“. По този начин изчерпателно се обхващат веществата с вредно въздействие върху поведението на водачите на МПС, като се постига терминологично съответствие с разпоредбата на чл. 343б от Наказателния кодекс (НК).

Ето какво конкретно ви очаква, ако нарушите новите разпоредби на закона:

Пътните полицаи вече ще могат да отнемат номерата на колата, ако шофьорът ѝ кара с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици. Употребилите алкохол от 0,5 до 0,8 промила ще остават без книжки за 6 месеца и ще плащат глоба от 500 лева. С по-висок промил глобата ще е 1000 лева, а колата няма да може да бъде ползвана 1 година.

Законът предвижда и по-строги санкции както за участниците в улични състезания, така и за организаторите. При първо нарушение глобата е 3000 лв., а книжката се отнема за срок от една година.

При рецидив книжката ще се отнема за 3 години, а пък глобата скача на 5000 лева. Според любителите на високите скорости по-строгите санкции няма да сложат край на незаконните състезания.

От МВР смятат, че по-високите глоби ще вразумят повечето шофьори. При превишение на скоростта с над 50 километра в час в населено място глобата е 700 лева, а извън населените места - 600 лева. За всяко следващо превишаване с 5 км в час, глобата се увеличава с 50 лв.

Друга новост е, че глобата за неправилно паркиране ще се смята за връчена със залепването ѝ на превозното средство. Шофирането в насрещното платно ще се наказва с 3 месеца без книжка и глоба от 1000 лв. Шофьори, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, също ще бъдат санкционирани.

Двойни стават и наказанията за онези, които возят пътници или опасни товари с превишена скорост. При движение с над 50 км/ч от разрешената скорост водачите на автобуси, цистерни или специални камиони вместо 500 ще плащат 1000 лева.
Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, както и за такива, които карат без книжка, също скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата е 500 лева. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година.
Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила, глобата става 1000 лева, а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 години затвор.
В случай, че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лева вместо досегашните от 500 до 1000 лева.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети