Прокуратурата разследва висши чиновници от Външно

DenNews.bg
20.01.2017
размер на текста:

Досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост. Производството се води от Софийска градска прокуратура.
От държавното обвинение посочват, че става въпрос за непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.
От прокуратурата намират, че данните са достатъчни за образуване на разследването.
Налице са били основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, но вместо да спазят закона, от Външно министерство са сключили две споразумения с Министерство на земеделието и храните. Те са от 15 януари 2016 г. и 22 април 2016 година. По силата на тези споразумения ведомството е ползвало услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С въпросното търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на министерството.
Дружеството имало сключен договор само с МЗХ, но не и с МВнР. Целта на споразуменията била облагодетелстването му.
Съгласно двете споразумения Външно министерство трябвало да заплати за 6 месеца на дружеството общо 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки. Вследствие на това са настъпили значителни вредни последици за министерството.
От държавното обвинение допълват, че от данните по делото е установено, че от Външно министерство не са се възползвали от големите отстъпки, предоставени от търговското дружество на МЗХ. Те са имали такава възможност, но не са я ползвали. Отстъпките били при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване.
В резултат за Външното министерство са настъпили щети в размер на 148 000 лева.
Разследващите ще изискат цялата документация от двете министерства и ще бъдат разпитани всички, които имат отношение към случая.
От съобщението до медиите става ясно, че предстои да бъде назначена икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР.
Разпоредено е разследването да се проведе от следователи от следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Срокът за разследването е два месеца.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети