ОбС-Кочериново натовари трима съветници да преговарят за водата

DenNews.bg
17.01.2017
размер на текста:

Комисия от общински съветници от Кочериново тръгна по следите на изчезналата вода, като задачата им бе вменена от местния парламент на последната редовна сесия.
В комисията влизат Слави Христов и Румен Янакиев, а председател е зам.-шефът на ОбС Георги Бучински. Реакцията на ОбС дойде заради постоянните проблеми с водоподаването на територията на общината, които се превърнаха в решим в студеното време. В решението на местния парламент е записано, че комисията трябва да инициира спешна среща с водния оператор „Кюстендилска вода” и кмета на община Рила за нормализиране на водоснабдяването в Кочериново и селата.
Комисията обаче е стигнала само до кабинета на Георги Кабзималски, където са проведени разговори за режима на подаване на вода-Кочериново зависи от подаваните от Рила количества. Договорка между двете общини е постигната.
„Направихме оглед и на водохващанията и основните шахти, срещнахме се със служител от централата в Пастра. Към момента има вода. Има много сняг и предполагам, че проблем с водата не би трябвало да има. Разбира се има риск в горещите месеци през лятото отново да има безводие. Истината е, че е нужна сериозна инвестиция и подмяна на ВиК-мрежата, защото се търпят големи загуби заради честите аварии. Другото е, че от язовир Калин се взима вода и за Дупница. Това, което трябва и ще се направи с ресурсите на ВиК-Кочериново е през пролетта да бъдат почистени месните водоизточници и захранващата мрежа. Все още чакаме договореното на срещата между кметовете и председателите на Общинските съвети от Рила и Кочериново с областния управител, представители на „Кюстендилска вода” и на областната ВиК-асоциация, чиито член е Кочериново, да бъдат реализирани. Още тогава бяха набелязани протоколно нужните стъпки за нормализиране на водоподаването в общината. Най-важното е, че е нужна подмяна на старата мрежа и бърза реакция при аварии”, обясни Бучински.
Временната комисия ще представи доклад на следващата сесия на Общински съвет.
С лекото затопляне на времето водоподаването е нормализирано, но от години, макар в самото подножие на планината, Кочериново и общината страдат от хроничен недостиг на питейна вода. Авариите са ежедневие, а отстраняването им често се бави.

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети