Съдът върна Ценко Чоков и сина му в ареста

DenNews.bg
17.01.2017
размер на текста:

Кметът на Галиче Ценко Чоков и синът му Мартин се връщат в ареста, постанови Апелативният специализиран наказателен съд, отменяйки решението на предходната инстанция.
На 9 януари Специализираният наказателен съд реши да освободи двамата, като съдия Желев заяви, че основната причина е здравословното състояние на кмета на Галиче, който страда от редица заболявания, включително коксартроза.
Прокуратурата обаче обжалва решението, което предизвика бурни протести сред жителите на Галиче, и днес Апелативният спецсъд реши, че мярката за неотклонение "домашен арест" не е адекватна спрямо двамата Чокови.
Кметът на Галиче ще бъде настанен за лечение в болница под охрана, а синът му Мартин остава в ареста. Въпреки, че срокът, в който и двамата са в ареста, е малко над седем месеца, това не е в нарушение, обосноваха се магистратите.
Ценко и Мартин Чокови са обвинени за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, спрямо хора, които са вземали заеми и не са ги връщали.
За това и съдът днес сметна, че ако са на свобода, има опасност да извършат нови престъпления. Освен това, според доказателствата, двамата давали указания как да действа престъпната група, смятат магистратите.
Те припомниха, че свидетели разказват за лихварската дейност на престъпната група, както и за случаи на психически и физически тормоз.
Прокуратурата обяви, че съвсем скоро ще внесе обвинителен акт в съда. Той е изготвен.
Адвокатът на Чокови - Илиян Василев, обаче смята, че това е нарушение и дори предубеденост от страна на обвинението, защото Мартин и Ценко били готови да дадат обяснения. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети