Кв. „Ценеви” на протест: Или вода, или оставката на шефа на ВиК-Дупница

DenNews.bg
16.01.2017
размер на текста:

Жители на квартал „Ценеви” в Дупница излязоха днес на протест, заради сухи чешми и тоталната липса на вода във високите части. Домакинствата търпят не само дискомфорт от липсата на вода, но и материални щети – хората казват, че заради спирането на водата водопроводите замръзват и се пукат, а бялата техника се разваля.
От началото на студовете високите части на квартала почти нямат вода. За DenNews.bg шефът на ВиК-Дупница Илия Илиев обясни, че проблемът се дължи не само на замръзвания по трасето, но и на това, че вместо водопроводите да се зазимяват добре от гражданите, практиката е чешмите, включително външни, да се оставят да текат постоянно. Това води не само до излишен разход на вода, но и до абсурда в ниските части водата да се излива в канала, а налягането за високите части да не е достатъчно.
От седмици екипи на ВиК опитват да отстранят проблема, включително и с проверки по дворовете. Явно обаче и към момента усилията остават безуспешни.
Така живеещите в кв. „Ценеви” са принудени да топят сняг, за да имат вода за елементарни хигиенни нужди. За пиене и готвене са принудени да купуват минерална вода, а за да се изкъпят обикалят баните на роднини и приятели.
Отчаяни от дългогодишния проблем и мизерията, в която са принудени да оцеляват в студеното време, а и в горещите дни през лятото, хората поискаха по-сериозно отношение от страна на ВиК. А ако управителят е неспособен да се справи с проблема, то най-добре е да подаде оставка, за да дойде някой по-кадърен на негово място, поискаха протестиращите.
Жена от протеста припомни, че никакъв проблем с водата не е имало единствено в мандата на екскмета д-р Панчо Панайотов, затова й тя посъветва управляващите да го потърсят за съвет „откъде и как намираше вода, за сме добре”.
Хората се заканиха, че това е само предупредителен протест и следващият няма да бъде в квартала, а или пред ВиК, или пред общината. Все пак те се надяват да бъдат чути.
Силно впечатление направи, че 30-ината протестиращи бяха охранявани от половината дупнишка полиция, начело с началника Борислав Динев. Напрежение обаче нямаше и протестът мина мирно.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети