Мигранти превзеха гарата в Белград в опит да оцелеят в студа

DenNews.bg
15.01.2017
размер на текста:

Над 2000 мигранти са превзели централната гара в сръбската столица Белград в опит да оцелеят при изключително ниските температури - до минус 16 градуса. Огромната част от мигрантите са на възраст около 18 години, но сред тях има и деца на 7-8 години. Те се опитват да се затоплят, палейки огньове с каквото намерят около гарата. От международната хуманитарна организация "Лекари без граници" предупредиха, че Белград може да се превърне в новото "Кале" за мигранти в Европа, информира БГНЕС.
През октомври месец 2016 г. бе съборен лагерът с нелегални мигранти край френското пристанище Кале. Там имаше 6 хиляди души. Лагерите бяха наричани „джунглите“ край пристанищния град. Мигрантите бяха главно от Судан, Афганистан и Еритрея, а целта им бе прехвърлянето във Великобритания през Евротунела под Ламанша. В момента на територията на Сърбия има около 8000 мигранти, които не могат да продължат пътя към Европа. Огромната част от мигрантите отказват да бъдат настанени в официалните приемни центрове в Сърбия, защото се опасяват от бърза депортация в България и Македония, откъдето са дошли в Сърбия.

103-ма мигранти са загинали, след като надуваема лодка се е преобърнала във водите край либийския бряг. Четирима са спасени. Лодката със 107 души се е преобърнала на 50 км от либийския бряг. Служители на бреговата охрана са извадили телата на 8 удавени. По данни на Международната организация за миграция (МОМ) миналата година през Средиземно море в Европа са влязли 350 000 души. Загинали са 4600 души.
Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети