И Симеон Дянков стана клиент на прокуратурата

DenNews.bg
13.01.2017
размер на текста:

И бившият финансов министър Симеон Дянков се сдоби с обвинение. Днес той се яви в столичното следствие, където му беше повдигнато обвинение за продажбата на държавните дялове на ЕВН.
Дянков е обвинен за това, че в периода май 2011 г. - юни 2011 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев (Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител), е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за "БУЛБРОКЪРС" ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв., съобщиха от прокуратурата.
Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за държавата - 20 829 200 лв. имуществени вреди. Именно заради тази сума в умишлена безстопанственост вече беше обвинен и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

В нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерство на финансите и в Заповед за определяне на ресор на зам.министър-председател, Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник „БУЛБРОКЪРС" ЕАД, уточниха от държавното обвинение.

Съгласно ЗПСК - „Изготвянето на оценки се възлага на независими оценители съгласно Закона за независимите оценители". По този начин той е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да упражни тези си правомощия и от това са настъпили немаловажни вредни последици за бюджета на България.

Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв., представляващи занижената стойност от „БУЛБРОКЪРС" ЕАД на обявените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД.

На Дянков е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.
Разследването по делото продължава, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети