Пешеходецът няма да носи отговорност за инцидент на пътека

DenNews.bg
13.01.2017
размер на текста:

Пешеходец, който пресича на пешеходна пътека, няма да се счита за съпричинител на пътнотранспортно произшествие, прие Народното събрание.
В този случай ще е виновен водачът, ако е превишил разрешената максимална скорост или е нарушил друго правило от Закона за движение по пътищата.

До внасяне на промените се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, според което пострадал или убит на "зебра" пешеходец също има вина за причинена катастрофа, ако не се е огледал и не е съобразил скоростта на колата, идваща към него.

Това предизивка остро недоволство, а народният представител от ГЕРБ Нели Петрова, чиято 20-годишна дъщеря бе прегазена от моторист във Варна, предложи промяна в закона, която да защити в по-голяма степен правата на пешеходците.
Присъдата на мъжа, който уби дъщеря й на пешеходна пътека с мотора си, беше намалена именно с такъв мотив - че момичето не е съобразило колко бързо той се приближава към нея.

С глоба от 10 до 50 лева ще се наказва пътник в моторно превозно средство за обществен превоз, който пътува без билет или друг необходим документ, решиха още депутатите.

С глоба от 50 лева пък ще бъдат санкционирани нередовните пътници в междуселищните превози, а 300 лева ще е глобата за международните превози.

Народните представители решиха това с приемането на второ четене на промени в Закона за автомобилните превози.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети