Висока е опасността от лавини на Езерата! Нито това, нито смъртта на скиор обаче плашат ентусиасти

DenNews.bg
10.01.2017
размер на текста:

Изключително висока е опасността от лавини в района на Рилски езера, причината е в характера на образуваната снежна покривка, предупреждават от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС).
Момчил Панайотов от БАССЕС разказва за деня на фаталния инцидент, при който на 6 януари лавина в района на Езерата отне живота на скиор. Тогава хора от БАССЕС са правили профили на западния склон над хижа Скакавица, т.е. преценявали са състоянието на пелената и опасността от лавини. Сигналът за затрупан човек е получен в ПСС в 11:55 часа, а групата от БАССЕС разбира за инцидента в 12:04 часа. В 12:20 групата вече е била на лавината, свлякла се в голямата дупка вляво от лифта.
Лавината е представлявала снежна дъска с дълбочина между 50 и 250 см, лежаща върху 2 см снежна захар, а тя върху заледен слой. „Новият пръхкав сняг нямаше нищо общо с лавината. Разбрахме от непряк свидетел, че има 1 затрупан сноубордист, за съжаление без лавинен уред. Организирахме линии за сондиране с наличните хора. Предвид фронта на лавината, над 200 м, се наложиха няколко поредни сондирания на няколко различни зони. Не е имало 40 спасители или кучета (появила се е такава информация по медии) – ние бяхме 14, включиха се 5-6 човека със сонди и до 10 без сонди – те копаеха при съмнения. Момчето беше намерено след 2 часа, в дъното на лавината, под блоковете, в страни от вероятната входна следа. Според нас е застигнат от лавината. След намирането: 15 мин. изкуствено дишане и сърдечен масаж на място, без видими жизнени признаци, след което взехме решение за бърз транспорт до хижата, затопляне и продължаване на опити за реанимация. След пренос в хижата продължиха опити с изкуствено дишане и сърдечен масаж (40 минути) до пристигане на лекар от Сапарева баня, който констатира смърт.
Изказваме съболезнования на роднините и дълбоко съжаление за липсата на лавинен уред, защото тогава вероятно изхода би бил друг.
Искам да призова за разум, защото има признаци за много вероятни инциденти на подобни склонове, но въпреки това и в двата последователни дни имаше каращи на подобни места хора! В потвърждение на написаното - на следващия ден (събота) имаше още 2 лавини и няколко нацепени склона”, разказва Панайотов в свой материал, публикувана на сайта на БАССЕС.
На следващия ден след фаталния инцидент в непосредствена близост са паднали две сериозни лавини (вероятно спонтанни) до земя и много силни нацепвания на склоновете до тях. Явни признаци за нестабилност – “слягания и издишащи звуци” на много места!
„Въпреки това имаше каращи в близост хора, включително влизащи в подобни склонове със скок от скала. За мен е чудо, че нямаше още затрупани хора”, пише още Панайотов.

Перспектива за следващите дни и други локации:

Изключително вероятно е и на други северни склонове в Рила да имаме такъв слаб слой. На места с навявания върху него има дъска, която не е достатъчно здрава и при допълнително натоварване много лесно пада. Тази дъска надали ще се стабилизира скоро – или трябва да “изпопадат”, или трябва да има силно затопляне, за да слегне и да се стегне! При тази ситуация са възможни лавини на стръмни склонове при наличие на навявания, е оценката на Панайотов.
„Не сме имали възможност да копаем на източни (големите улеи), но на западни склонове също има такъв слой! За момента нямаме информация за положението в Пирин, на Витоша се очаква да е сходно (моля, не навлизайте в района на Комините, Орлово Гнездо, Резньовите, бъдете внимателни с малките стръмни “дупки” по Стената – под Романски, в долния край на Спас и на “Боби”)”, пише още той. Цялата статия с графики и снимки може да видите ТУК. Това се отнася особено за скиорите и бордистите, които карат извън пистите.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети