Мащабни военни учения затвориха небето над Южна Русия и Крим

DenNews.bg
08.09.2016
размер на текста:

Провеждането на мащабна военна операция наложи затварянето на небето над Южна Русия и Крим. Руски авиокомпании анулираха десетки полети, а летища спряха работа.
В понеделник Русия започна шестдневни учения с участието на 12 500 войници, изтребители, противовъздушни ракетни комплекси и друго въоръжение.
Главната руска авиокомпания "Аерофлот" съобщи, че анулира шест полета в четвъртък от Москва до Южна Русия заради ученията. Други компании отмениха още около 20 полета.
Четири летища в Южна Русия, включително това в столицата на Крим Симферопол, съобщиха, че в четвъртък сутринта ще спрат работа.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува Русия заради „съществено нарастване“ на военния й потенциал в Крим, предаде БНР.
Столтенберг потвърди плановете на алианса да разшири присъствието си в Черно море. На пресконференция в Тбилиси, където разговаря с грузинския премиер Гиорги Квирикашвили, Столтенберг обеща „тесен диалог“ с Грузия и Украйна и потвърди, че НАТО ще продължи да се разширява.
"Вратата на НАТО остава отворена и това е потвърждавано многократно, независимо от протестите и изявленията от страна на Русия, че не харесва този процес".

Междувременно световните агенции съобщиха, че

руски изтребител е прихванал американски разузнавателен самолет над Черно море.

САЩ осъдиха инцидента, но Русия настоя, че е действала по международните правила.За прихващането съобщил американския пилот. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети