Гладни и бездомни миньори протестираха срещу бившия си работодател Христо Ковачки

DenNews.bg
07.09.2016
размер на текста:

Съкратените преди няколко месеца миньори от мина "Черно море" протестираха пред входа към рудника, а в 10 се заканват за блокират и пътя Бургас Слънчев бряг. Протестът им е заради неизплатените им обезщетения след закриването на мината.

Около 60 човека от близо 700, които бяха ангажирани да работят в затворената мина "Черно море" вече са застанали пред бариерата, водеща към рудника и административните сгради в знак на протест. Всеки един от тях има да получава по средно 2000 лв. неизплатени обещетения за съкращението, както и дължими суми от заплатите за април.

Това е вторият протест. В началото на пролетта те бяха блокирали отново предупредително пътя за Слънчев бряг, тогава с искане да не се закрива мината, но месец по-късно тя бе обявена в несъстоятелност, във фалит.

И преди два месеца съдия изпълнител обяви, че тя се продава на търг, за да могат да бъдат покрити вземанията към банки, снабдители, предприятия, които са ги снабдявали с електричество, с консумативи. Днес, протестът ще бъде много по-сериозен.

Исканията са им незабавно да бъдат изплатени тези дължими на тях суми и да бъде възстановена работата на мината.

Да се оздрави предприятието, защото според специалистите, в недрата около Бургас има запаси още за поне 15 години добив на въглища. Въглища, които отиваха за ТЕЦ-Сливен. ТЕЦ-Сливен също е собственост на Ковачки и всичко това е една верига, която ще се прекъсне и освен, че тук остават повече от 700 души на улицата и тези от ТЕЦ-Сливен, които са ангажирани, както и гражданите, които ползват топлофикационните услуги ще бъдат също затруднени.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети