Президентът на Филипините обяви извънредно положение в страната

DenNews.bg
05.09.2016
размер на текста:

 Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви в страната режим на извънредно положение във връзка с резкия скок на противозаконното насилие.

Информацията съобщи агенция Синхуа, цитирана от световните агенции. Режимът влиза в сила от днес и ще е в сила до момента на президентските пълномощия, заяви представителят на пресслужбата на президента Кристиян Аблан.

По думите му в съответствие с конституцията Дутерте като главнокомандващ може да привлече армията, която в рамките на своите правомощия ще действа според законодателството в страната.

Родриго Дутерте беше избран на президентския пост след избори, провели се през май месец тази година. Той разгърна мащабна кампания за борба с наркоразпространителите и завимите от наркотици в страна. Само за миналата седмица се съобщи за 2400 убити в борбата с престъпността.

Не само по време на предизборната си кампания, но и след стъпването си в длъжност Родриго Дутерте насърчи обществеността да се включи в борбата с престъпността. Той неведнъж е призовал гражданите, притежаващи оръжия, да стрелят и да убиват наркодилърите, които оказват съпротива при арестуване, и да се защитават.

Дутерте не се стресна и от острия призив от страна на Организацията на обединените нации (ООН) за прекратяване на вълната от убийства в страната.

Дутерте заплаши, че напусне ООН и заедно с Китай и други страни ще сформират нова световна организация.News.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети