Костадинов: Какво работят артистите и спортистите в Дупница, че да взимат пари от общината

DenNews.bg
30.09.2016
размер на текста:

„Каква работа вършат артистите и спортните деятели, че да вземат едни хубави субсидии, тази хубава комунистическа дума?”. Това попита общинският съветник от Обединен демократичен блок и кандидат за кмет на последните местни избори Костадин Костадинов на днешната редовна сесия на Общински съвет-Дупница. Критиката на Костадинов дойде по време на обсъжданията на отчета на общинския бюджет, по който съветникът на открил други поводи за забележка.
„Има едни хубави заложени субсидии за спорт, култура и социални дейности, въобще може да кажем, че това е един хубав комунистически бюджет. Едни хора вземат заплати, а само ходят да се оплакват, че парите са им малко. Но какво всъщност вършат тези хора? На Историческия музей са дадени 53 000 лв. за година, има пет щата и съответно нула приходи. На театъра са изплатени над 100 000 лв., на социалния патронаж – над 200 000 лв., от които минималната част са върнати, в пазарите приходите намаляват, болницата за първи път получи субсидия от 20 000 лв. Единиствено ГУМ е на печалба и реализира приходи в общината.
Помислете само, че за тези 100 000 лв. за театъра общината може само да купува постановки на други театри и всяка събота да има безплатна и различна постановка в Дупница. Трябва промяна на начина на финансиране. Трябва точен културен календар. Трябва да помислим революционно, защото общини от нашия ранг имат много по-голям бюджет”, каза Костадинов. За него свиването на разходите за култура, спорт и социални дейности е един от начините за закърпване на общинския бюджет. Думите му не предизвикаха никакъв дебат, като общинските съветници запазиха пълно мълчание.
За бюджета Костадинов посочи, че собствените приходи за поредна година достигат 6-6,5 милиона лева при заложени 7 млн. лв. Според него това се дължи на мораториума върху продажбата на земеделски земи по чл. 19, заради което трябва да се търсят други варианти за пълнене на общинската хазна. За пример той даде възможността за продажбата на закритите селски училища на части или на разсрочено плащане.
Отчетът на бюджета бе приет с 26 гласа „за” и един въздържал се.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети