София осъмна с плакати „Какво криете за АЕЦ Белене”

DenNews.bg
28.09.2016
размер на текста:

Какво криете за АЕЦ Белене? Това питат плакати, с които София осъмна днес по инициатива на "Протестна мрежа".
„Депутатите не са виждали решението на арбитражния съд, но днес ще си вдигнат ръката за 1.2 милиарда бюджетни пари – заем към НЕК.
Без да се знае цялата истина за „черната дупка“ АЕЦ „Белене“ и как се стигна дотук, не можете да се разпореждате с публичните пари.
Кой какво е подписвал, каква отговорност е понесъл и какво още следва – са ключови въпроси.
Затова питаме: Какво криете?
Обществото трябва да знае!”, се казва в призива на "Протестна мрежа".

Парламентът днес ще гласува на второ четене закон за отпускане на държавен заем за Националната електрическа компания, с който тя да плати на "Атомстройекспорт" за поръчано и произведено оборудване за АЕЦ "Белене". Вчера бюджетната комисия одобри законопроекта. Опозицията от БСП и част от Реформаторския блок бяха против.
В проекта не е заложена сума на държавния заем - обвиненията са, че се подписва "празен чек". Управляващите отричат с аргумента, че присъдената сума е известна.
По съдебното решение НЕК е длъжна да плати на "Атомстройекспорт" над 620 млн. евро, като за част от сумата (лихвени плащания) страната ни обжалва заради техническа грешка. Да се поправи тази грешка настоя вчера в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин премиерът Бойко Борисов.
В същото време се трупа лихва от 324 000 лева на ден, т.е. на всеки три дни НЕК генерира разход на лихви в размер на 1 милион, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.
"Атомстройекспорт" обяви по-рано, че министър Петкова е обещала, НЕК да плати 400 млн. евро до края на годината.

„Нищо не крием! Благодарение на ГЕРБ и на извършената проверка са ясни фактите и обстоятелствата около случая “Белене“. Агенцията за финансова инспекция извърши няколко проверки”, каза по БНР председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Тя добави, че в арбитражното решение се съдържа търговска тайна и затова то не може да бъде публично огласено.
Всеки депутат обаче, който по закон има право да получава информация във връзка с дейността си, може да получи достъп до това арбитражно решение, каза Стоянова и уточни, че решението на Международния арбитражен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. По нейните думи твърдението на БСП, че ще се плати “празен чек“ за “Белене“ е спекулация.
Самият законопроект препраща и се позовава на арбитражното решение, където са записани ясни и точни параметри - главницата, която трябва да се плати, и лихвите, които текат за всеки ден. Въпрос на аритметика е, в зависимост от това кога ще плати държавата, да се сметнат какви допълнителни лихви ще се платят, обясни Менда Стоянова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети