Клинтън излезе победител от първия дебат с Тръпм

DenNews.bg
27.09.2016
размер на текста:

Хилъри Клинтън е вероятният победител от провелия се тази нощ първи публичен телевизионен дебат между двамата основни претенденти за президентския пост в САЩ. Това сочат предварителните данни от няколко проучвания.
Според аудиторията на CNN победител е Клинтън - 62% от запитани в анкетата на телевизията посочиха нея за победител.
Диспутът продължи 90 минути и започна с учтиво ръкостискане. Директният словесен сблъсък между двамата премина с остри критики и взаимни обвинения, но с умерен тон, който само от време на време излизаше извън нормалните граници.
Основните теми, по които говориха бяха икономическо развитие, сигурност и външна политика.
Тръмп отново атакува Клинтън за частния сървър, който е използвала като държавен секретар на Съединените щати. От своя страна бившата първа дама разкритикува Тръмп за предлаганата от него данъчна политика, която по думите ѝ облагодетелства богатите.

Клинтън отвори дебата със знакова реплика към Доналд Тръмп – „Готова съм днес да бъда обвинена за всичко, казвай всички налудничави неща”. Хилари Клинтън категорично заяви, че Тръмп е подкрепил инвазията в Ирак в началото на века, както и свалянето на Кадафи в Либия. Тръмп, естествено, отрече категорично, докато Клинтън му напомни, че споразумението за изтегляне на американските войници от Ирак е оформено и сключено от Джордж У. Буш, а не от Барак Обама. Тръмп обеща признаване на Йерусалим за "неделима столица на Израел" Клинтън започна своето участие в дебата с въпрос кой е в състояние да поеме на плещите си „чудовищно голямата отговорност да бъде президент на САЩ“. В своите встъпителни думи тя изброи целия ред икономически и социални задачи, с които смята да се справи при победа на изборите. Сред тях например е платеният отпуск, какъвто в САЩ няма.
Двамата кандидати говориха за Сирия. Хилари Клинтън изрази надежда, че тази година екстремистите ще бъдат изгонени от Ирак и спрени в Сирия. По думите й трябва да бъде спрян потокът чуждестранни наемници и оръжия в региона. Според нея това е ключов приоритет.
Тръмп счита, че външната политика, провеждана от президента Барак Обама и Хилари Клинтън по времето, когато беше държавен секретар, е довела до създаването на радикалната групировка „Ислямска държава“. Като част от тези политически грешки той цитира нахлуването в Ирак и военната интервенция в Либия. „Ако не бе това, то от ИД и помен нямаше да има“, каза милиардерът и подчерта, че никога не е бил за нахлуване в Ирак. Тръмп за пореден път каза, че на ИД трябва да се отнеме нефта, за да бъде победена, без да уточни как предлага това да стане. Тръмп обвини Клинтън, че е предизвикала хаос в Близкия изток докато е била държавен секретар. „Ако погледнете Близкия изток, ще видите, че там е пълен хаос, в известна степен при вашето управление“, каза той. „Вие говорите за „Ислямска държава, но вие бяхте там и бяхте държавен секретар, докато групировката съществуваше още само на приказки. Сега тя е там в повече от 30 страни и вие ще я спрете?", попита още Тръмп.

Дебатът за икономиката бе открит с въпрос към Хилари Клинтън за създаването на нови работни места. „Нужна ни е такава икономика, която да създава работни места, икономика, която да е ориентирана към бъдещенто“, отговори Клинтън, като подчерта необходимостта от поощряване на малкия бизнес и възобновяемите енергийни източници. Тръмп от своя страна заяви, че все повече работни места се изместват извън пределите на САЩ. „Трябва да сложим край на това. Трябва отново да проведем преговори, така че другите страни да не ни крадат повече работните места”. Тръмп алармира, че работните места за американци, изтичат в други страни, назовавайки държави като Китай и Мексико. „Компаниите напускат страната ни“, заяви Тръмп и добави, че САЩ трябва да предложат на предприемачите изгодни условия за бизнеса им. Той заяви, че именно това ще стане ако той бъде избран за президент. Аз мога да го направя, а вие - не", заяви той на Клинтън. Тя му отговори с обвинението, че той живее в своя собствена реалност, но фактите са различни. Същевременно Тръмп обеща да намали корпоративното данъчно облагане от 45% до 15% . Сред приоритетите си в икономиката Тръмп посочи и преразглеждане на търговски споразумения като Транстихоокеанското партньорство, които, по думите му, са неизгодни за страната, тъй като лишават американците от работни места. Той отбеляза, че от съществуващите зони за свободна търговия в настоящо време се ползва най-много Мексико, а не САЩ. „НАФТА не работи“, каза той и подчерта, че това търговско споразумение е най-лошото в историята на страната. Това споразумение е сключено от съпруга на Хилари - бившия президент на страната Бил Клинтън. Тръмп атакува, като заяви, че тя е трябвало да се пребори за по-добри условия за Вашингтон в сферата на търговията, докато е заемала поста държавен секретар. Тръмп атакува с думите, че Клинтън се е занимавала 30 години с такива неща и едва сега се е замислила за решения. Според Тръмп американската централна банка – Федералният резерв, е политически ангажирана. „Страната ни се оказа в трудна икономическа ситуация, защото политици като Хилари Клинтън вземат грешни решения. Сегашното оживление в икономиката е най-незначителното от времето на Голямата депресия“. Тръмп сравни икономическата ситуация в САЩ с огромен зловещ балон и определи САЩ за най-големият длъжник. „Федералният резерв действа ангажирано. Щом Обама напусне поста президент и отиде да играе голф, може да се случи нещо неприятно“, каза той. Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети