500-годишният дъб в с. Голема фуча е сред финалистите за титлата "Дърво с корен 2016"

DenNews.bg
26.09.2016
размер на текста:

 500-годишният дъб-а в бобовдолското село Голема фуча е сред десетте финалиста, които ще се борят за титлата "Дърво с корен 2016"!
"За нашето дърво можете да гласуватe  тук  до 14 октомври 2016 г. Победителят ще представи страната ни в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2017" и ще бъде прегледан от специалисти от Асоциацията на арбористите в България, които ще набележат мерки за подобряване на състоянието му. Моля, гласувайте и споделяйте!, пише на страницата ни във Фейсбук Пламен Досев, който е номинирал половинвековното дърво.
Дървото е специално за селото, защото е свързано с неговото развитие, представлява местна забележителност и привлича туристи и вярващи.
История започваща от античността – римско време в подножието на връх Колош е минавал един от пътищата, които свързвали Сердика (дн. София) с Македония и Бяло море. Поради стратегическото положение, в най-високата част на върха римляните изградили укрепление – стражеви пост.
Святото място с дъба представлява малко възвишение, подобаващо на могила, върху което величествено се извисява вековен дъб на видима възраст около 500 години. До дъба са поставени два кръста. Единият е доста старинен, изработен е от бигор – варовик и няма украса по него. Другият кръст, масивен и значително по-голям, е равнораменен и с трапецовидни рамене. На западната му лицева страна е изсечен кръст, чийто краища завършват с кръстове.
Днес дъба се посещава, като забележителност от туристи, а местните жители се събират на възвишението при отбелязването на значими църковни и общносни празници.
Дъбът има величествена и силно въздействаща осанка, а християнските кръстове и местните легенди, създават усещането са съкралност и приемственост между поколенията.
За съжаление дъбът боледува от няколко години. Има нужда от преглед и лечение от специалист.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети