Бездомници и крадци „обезвредили” бомби на атентатора от Манхатън

DenNews.bg
20.09.2016
размер на текста:

Експлозивите са били заложени от Ахман Хан Рахми, които бе арестуван след престрелка с полицията.

Крадци и бездомници неволно помогнали за обезвреждането на някои взривни устройства, предназначени да избухнат в Манхатън и Ню Джърси през уикенда, сочат информации, появили се след задържането на основния заподозрян.
Неизбухналата бомба - тенджера под налягане, свързана с кабели и мобилен телефон - беше открита от полицията на 27-а улица в събота вечерта, на няколко преки от мястото на експлозията, при която бяха ранени 29 души в оживения квартал Челси.
"Разполагаме със записи на видеокамери, от които се вижда как двама души намират сак, изваждат взривното устройство и си заминават със сака", заяви вчера началникът на детективите на нюйоркската полиция Робърт Бойс.
"След като вземат чантата, те изглеждат учудени, че са намерили подобно нещо на улицата и си тръгват с нея", добави той. Полицията издирва двамата мъже не като заподозрени, а като потенциални свидетели.
В град Елизабет в щата Ню Джърси, където живее заподозреният, двама бездомници намерили раница с пет самоделни бомби.
Кметът на града Крис Болуейдж съобщи, че те извадили раницата от кофа за боклук с надеждата да намерят нещо ценно, но в един момент разбрали, че нещо не е както трябва. Когато видели вътре жици и метални тръби, те оставили раницата и отишли директно в полицията, разказа кметът пред американски медии. Впоследствие сапьори успяха да обезвредят взривните устройства, с изключение на едно, което избухна без да причини поражения.

Арестуваният във връзка с експлозиите 28-годишен натурализиран американец от афганистански произход Ахмад Хан Рахами бил заловен по сигнал на собственик на ресторант в щата Ню Джърси. Собственикът на ресторант "Мърдис тавърн" Хериндър Бейнс забелязал Рахами заспал във входа на заведението и го разпознал по описанието му, разпространено по телевизията, след което незабавно се обадил на полицията.

Прокуратурата на щата Ню Джърси вчера предяви на Рахами обвинения по седем пункта, пет от които за опит за убийство на полицейски служители и два - за незаконно притежаване на оръжие.

Рахами беше арестуван след престрелка с полицията, при която той и двама служители на реда бяха ранени. Той е заподозрян за взрива в Ню Йорк в събота, при който пострадаха 29 души. На него се приписва и експлозията край маратон в Ню Джърси предишния ден. Тогава по чудо нямаше пострадали. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че властите имат всички основания да смятат, че нападението в Манхатън от събота е терористичен акт. Де Блазио съобщи, че за нападенията в Ню Йорк и Ню Джърси не се издирват други лица, освен Рахами. Същевременно ФБР съобщи, че няма индикации, че в района на Ню Йорк действа терористична клетка. Мотивите на нападателя все още се изясняват.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети