Италианското правителство отпуска по 500 евро на тийнейджър за култура

DenNews.bg
17.09.2016
размер на текста:

В Италия влезе в сила културният бонус за 18-годишните. Навършилите тази възраст до края на 2016-та ще получат по 500 евро, ще могат да харчат за книги, музика, билети за музеи, представления.
Около 570 хиляди младежи ще се възползват от инициативата на премиера Матео Ренци. Културен бонус могат да поискат и чужди ученици, които пребивават в Италия с разрешително за престой. Кандидатите за културния бонус могат да се регистрират в приложението 18app.it, но преди това трябва да получат дигитална идентификация от националната система СПИД за достъп до публични услуги. В 18app.it всеки потребител ще получи 500 евро и ще може да създава ваучери от културното министерство.

Ваучерите могат да се принтират или да се свалят на смартфон и таблет за разплащане в магазин, на каса или онлайн. Схемата приключва на 31 декември догодина.

Италианската държава ще похарчи за нея 290 милиона евро, но ще постигне няколко цели - ще покаже внимание и отношение към влизащите в пълнолетие и ще им напомни, че с потреблението на култура човек обогатява себе си като личност и помага за спойката на обществото. Догодина по подобна схема учителите ще получат по 500 евро за професионални нужди.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети