28 индийци се удавиха, докато благославят бог Ганеш

DenNews.bg
16.09.2016
размер на текста:

 Най-малко 16 души са загинали в индийския щат Махаращра в последния ден на фестивала на бог Ганеш, когато вярващите потапят във вода глинени фигурки на божества, съобщава индийската информационна агенция IANS, цитирана от РИА "Новости"

Фестивалът на бога на мъдростта и просперитета Ганеш се празнува през август или септември. Тази година фестивалът започва на 5 септември. В съответствие с традицията, на глинените фигурки на Ганеш (изобразени като човек с глава на слон), вярващите се кланят няколко дни и след това да ги потопят във вода - често в реката или езерото, понякога в контейнер за насипни стоки, за да се разтвори глината.

В Махаращра, фестивалът се празнува най-активно – организира се пъстро шествие, вярващите носят статуята на божеството в лодки по езерото, реката или морето, докато скандират: "Баща Ганеш да се върне скоро обратно следващата година."

В различни части на Махаращра по време на церемонията 16 души са починали от удавяне. Най-голям брой смъртни случаи, са регистрирани в Насик - седем души.

Общо в Индия през последния фестивал на фестивала са загинали 28 души. От 8 септември насам най-малко 12 тийнейджъри са се удавили в индийския щат Карнатака след като лодка се преобърнала, докато те извършвали ритуално потапяне на  статуи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети