Прокуратурата повдигна още 2 обвинения срещу кмета на Перущица

DenNews.bg
15.09.2016
размер на текста:

 Днес, 15 септември 2016 г., Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ради Минчев, Павлин Статев и Илияна Павлова. Освен повдигнатите срещу тях обвинения, за които вчера Окръжна прокуратура-Пловдив изнесе информация, на обв. Ради Минчев са повдигнати още две нови обвинения, а на Илияна Павлова – още едно обвинение.

Окръжна прокуратура-Пловдив е повдигнала обвинение спрямо Ради Минчев за това, че в периода от 9 март 2013 г. до 10 март 2014 г. в гр. Перущица, като кмет на общината и извършител, в съучастие с обв. Илияна Павлова, която е била помагач, при условията на продължавано престъпление, е присвоил чужди пари, собственост на община Перущица, в общ размер на 12 484 лева по сключени договори с две дружества от София за обществени поръчки, които не са им били възложени – престъпление по чл.201 във връзка с чл. 26 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с чл.1 от Наказателния кодекс. За това престъпление по закон е предвидено наказание лишаване от свобода до 8 години лишаване от свобода и конфискация на една втора от имуществото.

На обв. Илияна Павлова е повдигнато същото обвинение, но в качеството й на помагач – престъпление по чл.201 във връзка с чл.26, ал.1 във връзка с чл.20 ал. 4 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че лицата, собственици и представляващи двете софийски дружества, не са знаели, че участват като кандидати в процедура по Закона за обществените поръчки/ЗОП/ с община Перущица. Те не са подписвали договорите с кмета на общината – обв. Ради Минчев и не са получавали парични средства по посочените по-горе причини. Сумата от 12 484 лева е била присвоена и е предмет на горното обвинение.

На обв. Ради Минчев е повдигнато обвинение и за това, че на 12 септември 2016 г. пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет съзнателно се е ползвал от неистински документи – протокол за откриване на строителна площадка и констативен акт за установяване на годността на строежа по проект „Укрепване на свлачища, проявени на общински път –Перущица-Граница, общ.(Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен“, като доказателство за усвоени 130 000 лева – престъпление по чл.316 във връзка с чл.308 ал.1 от Наказателния кодекс.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив продължават процесуално-следствените действия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети