Ден на траур в Македония

DenNews.bg
08.08.2016
размер на текста:

 Македония е в траур днес след като бурята и последвалите наводнения вчера взеха 22 жертви, раниха десетки и оставиха след себе си множество разрушени домове. Шестима души все още се водят изчезнали. Президентът на страната Георге Иванов заяви, че 400 души са ангажирани за справянето с последствията от бедствието.

Проливните дъждове в района на Скопие причиниха големи материални щети, които тепърва ще се оценяват. Междувременно продължава и спасителната операция, като за първите 15 часа екипите на "Бърза помощ" и "Гражданска защита" са спасили над 1000 души. В засегнатите райони обикаля и спасителен хеликоптер.

Македонските власти въведоха извънредно положение в районите, които пострадаха от проливни дъждове и тежки наводнения. То ще остане в сила две седмици. След заседание на Управителния съвет за справяне с кризисни ситуации, беше създадена и комисия за оценка на щетите от природното бедствие.

Президентът Георге Иванов заяви, че вече се работи активно по анализирането на причините за наводненията и предотвратяването на бъдещи бедствия и аварии. Той допълни, че правителството трябва да реши в идните дни дали е възможно отпускане на допълнителен бюджет за кризисните райони и помощи за пострадалите.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети