Фронтекс изпраща нови подкрепления по границата ни

DenNews.bg
06.08.2016
размер на текста:

 Фронтекс реши да изпрати още служители и техника по границите ни. Това съобщават от Европейската комисия.

Решението на европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС да подсили съвместната операция в България е по искане на българските власти от 29 юли, уточняват от Еврокомисията.

Припомняме, че миналата седмица в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел премиерът Бойко Борисов поиска съдействие от Фронтекс за осигуряване на техника, кораби, хеликоптери. В тази връзка Меркел се ангажира да постави въпроса пред Европейската комисия, както и да разговаря по темата с министъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна.

Контингентът на Фронтекс у нас ще бъде подсилен с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха. Разполагането на допълнителните сили ще стане постепенно през следващите седмици. Подкрепления ще има и на българо-турската, и на българо-сръбската граница.

В момента са разположени 53-ма служители на Фронтекс за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.

От Европейската комисия отбелязват, че по този начин се демонстрира ангажиментът на ЕС да предостави допълнителна подкрепа на страните-членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут.

Комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос приветства решението на Фронтекс. „Въпреки че настоящото ни наблюдение не показва значими признаци на фрагментация или отклонения от маршрута, с Фронтекс сме готови да реагираме бързо, ако е необходимо", заяви той.

91 млн. евро от Фонд „Убежище, миграция и интеграция" и фонд „Вътрешна сигурност" на ЕС са заделени за България, според националната програма за 2014-2020.

Като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация страната ни получи допълнителни почти 12 млн. евро.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети