Учители искат допълнителни часове за наваксване на материала в седми клас

DenNews.bg
26.08.2016
размер на текста:

Учители по история, география и биология са сезирали омбудсмана и са изпратили писма до образователния министър Меглена Кунева, парламента и други институции, в които настояват учебното съдържание по трите предмета да бъде наваксано в допълнителни часове в 7 клас.
Те припомнят, че според новия закон за училищното образование седмокласниците ще завършат основното си образование след 7 клас, а не както беше досега - след 8 клас. Това налага ускорено усвояване на изучаваното в двата класа в рамките на една учебна година. Преди 20 дни от МОН предложиха три варианта за наваксване на учебния материал. Според учителите обаче вариантите са методически несъстоятелни и юридически неиздържани.
"Неслучайно именно поради тази причина те са представени под формата на циркулярно писмо, а не на заповед", смятат географите, историците и биолозите. Според тях е неприемливо МОН да предлага три алтернативни варианта, като предоставя на учителите и директорите да избират един от тях. За излизане от абсурдната ситуация е необходимо да се предвидят допълнително достатъчен и еднакъв брой часове за задължителна или задължителноизбираема подготовка (ЗИП) във всички училища, категорични са учителите. Те настояват да се определи еднакъв брой часове за изучаване на учебните предмети история, география и биология в VII клас през следващите две години. Според тях това може да стане с допълнителни 34 часа годишно или по един учебен час седмично задължителноизбираема подготовка (ЗИП) за всеки един от трите предмета, предназначени за усвояване на съответното учебно съдържание за 8 клас.
Преподавателите се обръщат към омдусмана с молба за съдействие и очакват да изпрати препоръка до МОН на база на техните предложения. Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети