Турция погна джихадистите от сирийската страна на границата си

DenNews.bg
24.08.2016
размер на текста:

Турската армия започна масирана военна операция в град Джараблус в северната част на Сирия. Целта са бойците на групировката „Ислямска държава”. Подкрепа оказва и коалицията, водена от САЩ, както и части на умерената сирийска опозиция. „Операцията в Джараблус е насочена към изчистване на турските граници от терористични групировки и подкрепа на териториалната цялост на Сирия”, се казва в официално съобщение на властта.
Турската страна определи изтласкването на джихадистите от северната част на Сирия като въпрос на националната сигурност.
Според властите операцията е насочена към предотвратяването на нови миграционни потоци, както и към доставка на хуманитарна помощ на мирните жители.

63 цели са ударени в рамките на военна операция.
Артилерийският обстрел през границата е започнал малко след 4.00 ч. тази нощ по предварително набелязани цели. Произведени са били 224 изстрела, преди обстрелът да бъде прекратен в 5.45 ч. Първите въздушни удари са започнали малко след 6.00 ч. сутринта. В тях участват турски изтребители Ф-16.
Междувременно турски танкове се приближиха до границата със Сирия и също извършват обстрел по цели в съседната страна. Бронирана техника обаче досега не е пресякла границата.
Операцията бе предприета няколко часа преди посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара за разговори, които ще обхванат и сирийската криза.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети