Бобошево награди посмъртно със званието „Почетен гражданин” Иван Кепов

DenNews.bg
22.08.2016
размер на текста:

 Бобошево отдаде своята почит към видния си съгражданин, общественик, писател, историк, журналист и публицист Иван Кепов, като посмъртно го награди със званието и плакета „Почетен гражданин”. Това стана на тържествената сесия, посветена на празника на Бобошево и 35-годишнината от обявяването му за град.

На тържествената церемония, която се състоя в залата на читалище „Лоза” присъства и кметът на Перущица Ради Минчев-градът, който пръв удостои Иван Кепов със званието Почетен гражданин заради книгата за дните на Априлското въстание в Перущица. Кметът на Бобошево Крум Маринов връчи на Ради Минчев ключа на града, както и плакета и удостоверението за почетно гражданство на Иван Кепов.


Идеята за удостояване на видния бобошевец е на известния дупнишки адвокат Балабанов, който е и ревностен колекционер на трудовете на Иван Кепов.
„С удостояването на Иван Кепов за почетен гражданин на Бобошево се сбъдна една моя детска мечта” обяви развълнуван адвокат Балабанов.

Ето и накратко историята на Иван Кепов.

 

Роден е на 29 февруари 1870 година в село Бобошево, Кюстендилско. Завършва педагогическо училище в Кюстендил през 1889 година и история във Висшето училище в София през 1892 година. Учителства в Берковица, Образцов чифлик (днес квартал на Русе), Враца, Варна, Дупница, Кюстендил и София в периода 1893 — 1915 година. В периода от 1916 до 1928 година работи като чиновник в Дирекцията по прехраната и в тютюнева фабрика в Пловдив.
Участва в учителското професионално движение и в освободителната борба на българите в Македония. На VIII конгрес на Македонските дружества в България в 1901 година е избран за секретар на Върховния македоно-одрински комитет. Кепов е привърженик на крилото, подкрепящо Вътрешната организация и по-късно заедно с един от другите членове на комитетаВладимир Димитров застава срещу генерал Иван Цончев и си подава оставката. Работи и с ВМОРО.
Един от основателите на Радикалдемократическата партия заедно с Найчо Цанов и Т. Г. Влайков през 1903 г. Редактира и издава от 1901 година вестник „Изгрев“, редактира списание „Младежка библиотека“ (1904 - 1907), „Учителски вестник“ (1907 - 1915). Заема длъжности в учителските съюзи и в Министерството на просветата. Автор е на научни и научнопопулярни исторически трудове, разкази, преводи, на учебници по стара, обща и нова история.
До смъртта си през 1938 г. се занимава само с книжовна дейност. Пише под псевдонимите Вардарец, Иван Гудуман, Плебей, Учител. Публикува свои статии, изследвания и разкази в списанията „Родна реч“, „Училищен преглед“, „Учител“, „Право дело“, „Ученически другар“.
Умира на 8 януари 1938 година в София.

 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети