Възобновиха се ремонтните работи на пътя за Рилския манастир

DenNews.bg
22.08.2016
размер на текста:

Строително-ремонтните работи на пътя за Рилски манастир от днес са възобновени.  За улеснение на пътуването към Рилския манастир за предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи строителнитете работи на път III-107 Рила - Рилски манастир бяха спрени.

 

Ремонтните дейности на един от най-натоварените през лятото участъци от третокласната мрежа се извършват без отбиване на движението, тъй като пътят е единствената връзка към най-големия български манастир. Изпълнителят на обекта работи в изключително трудни условия поради засиления туристически трафик. Движението не се спира и се осъществява успоредно с ремонта. Изместено е в една лента и автомобилите преминават в нея двупосочно.

„През почивните дни - събота и неделя, строителни дейности също не се извършват, за да се улесни достъпът до храмовия комплекс.

Над 150 човека и 100 машини са ангажирани с рехабилитацията и реконструкцията на 20-километровата отсечка, която се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Третокласният път е единствената транспортна връзка за населените места от община Рила - с. Падала и с. Пастра с общинския център, както и на гр. Рила и Рилския манастир с първокласния път I-1/Е-79 София - Кулата. Отсечката е построена през 1970 г., но не е обновявана от над 30 години. Предвиден е ремонт на кръстовището за с. Падала и 6 големи пътни съоръжения – мостове над реките Рилска, Пастра и Елешница, които вече са готови на 50%. В участъка се изграждат над 1 550 м подпорни стени, 11 300 м декоративни и 280 м укрепителни стени, които подпомагат обезопасяването на пътния участък. Изграждат се и се ремонтират над 100 водостоци, което е от съществено значение за по-доброто отводняване на пътя.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети