Коли на българи масово се конфискуват в Гърция

DenNews.bg
18.08.2016
размер на текста:

Българи, живеещи в Гърция сигнализират за зачестили случаи на конфискации на автомобили с български регистрационни номера, съобщи електронното издание на в. „Сега”.
Причината е, че в южната ни съседка има изискване за автомобили, които пребивават повече от 185 дни или шест месеца в страната, да бъдат пререгистрирани с гръцки регистрационни номера. Ако това не бъде направено, се смята, че е налице митническо нарушение и се заплаща глоба, стига се до спиране на автомобила от движение или неговата конфискация.
През последните месеци обаче са зачестили случаите на българи, дошли на почивка в Гърция, които са станали жертва на тези рестрикции, тъй като не са успели да докажат пред властите, че са временно пребиваващи в страната. В резултат, след като не успяват да платят съответните глоби и такси, автомобилите им се конфискуват.
"В началото конфискуваха доказани автомобили. Хващат те, виждат че работиш в тази страна от 10 години, щом работиш тук и не си регистрирал колата, нямаш право на нея, конфискуват ти я." – коментира за OFFNews Петър Анастасов, представител на българската общност в Гърция.

По думите му автомобили вече се конфискуват наред и без проверка. Това довело и до конфискации на автомобили на туристи.

Такъв е случаят от 17 април тази година, когато Васил Андреев идва на гости на брат си в Гърция. От април до деня на проверката - 30 юни, Васил е на гости при брат си.
Той е спрян от гръцки полицаи, които му наредили да ги последва до управлението. Там той давал обяснения близо час, в който Андреев успял да покаже документи, удостоверяващи, че живее и работи в Германия. В резултат автомобилът му е задържан, за което обаче не бил издаден документ.
"Тъй като преминаването през границата ни с Гърция e само с лични карти и никъде не се отбелязва датата, за българите става много трудно за доказване, че колата е пребивавала в страната по-малко от шест месеца. На чужденците се дава 10-дневен срок да докажат това пред митницата. В Гърция за един обикновен автомобил, който струва 1000 евро в България, митото, за да го регистрираш, струва 2000 евро”, коментира Анастасов, който е описал случаите подробно в поддържания от него новинарски сайт bulgariapress.com.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети