Мъж загина в трафопост на ЧЕЗ при опит за кражба

DenNews.bg
15.08.2016
размер на текста:

45-годишен мъж е загинал от токов удар при опит за кражба в трафопост на ЧЕЗ, съобщават от дружеството. Инцидентът е станал на 13 август. Мъжът е от село Крета, Община Гулянци, Плевенска област.
Той бил покосен от токовия удар, след като разбил заварените врати на трафопоста.
При посегателство над мрежа ниско напрежение на ЧЕЗ във видинското село Септемврийци по-рано тази година пострада един човек. Имуществото му бе опожарено, припомнят от ЧЕЗ.
От дружеството подчертават, че кражбите и увреждането на електроенергийни обекти нанасят щети за милиони левове на ЧЕЗ. При липсата на посегателства, компанията щяла да вложи парите в подобряване на мрежата. От ЧЕЗ предупреждават, че най-страшното е, че посегателствата се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани. Те застрашавали живота както на извършители, така и на невинни хора.
От компанията изтъкват, че противодействат на посегателствата според възможностите си. За прилагане на различни технически и технологични решения с цел опазване на човешкия живот и целостта на енергийните съоръжения компанията отделя милиони левове годишно. Въпреки мерките, за изминалата година щетите от кражби на съоръжения възлизат на 3,2 млн. лева.
От ЧЕЗ призовават за спешни законодателни промени и по-строги наказателни мерки. От компанията искат по-стриктен контрол от страна на компетентните органи за преодоляване на тревожната тенденция кражбите да засягат важни съоръжения и обекти. Подчертава се също, че стойността на откраднатото е с пъти по-малка от тази на действително причинените вреди и последиците, които нарушават спокойствието на гражданите и създават заплаха за живота и здравето им.
При съмнения за посегателство и вандализъм над електроенергийни съоръжения гражданите могат да подават сигнали в МВР и в ЧЕЗ - по имейл адрес zaklienta@cez.bg, в центровете за обслужване на клиенти и на телефон 0700 10 010.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети