Брекзитът може да се отложи за края на 2019 г

DenNews.bg
14.08.2016
размер на текста:

Излизането на Великобритания от ЕС може да бъде отложено за края на 2019 г. заради трудностите, с които се сблъсква британската администрация и заради изборите във Франция и Германия, пише в. "Сънди таймс".

Правителството на Тереза Мей каза, че има намерение да задейства член 50 от Лисабонския договор в началото на 2017 г. Прибягването до този член отваря период от две години на преговори, в края на които страната напуска ЕС. Това означава, че задействане на член 50 в началото на идната година ще означава ефективно напускане на Великобритания от ЕС в началото на 2019 г. Но британските министри са предупредили вече висшите ръководители на финансовия сектор в лондонското Сити, че задействането на член 50 може да стане в края на 2017 г, което ще означава и ефективно излизане от ЕС в края на 2019 г., пише изданието, като се позовава на източник, говорил с двама британски министри.


Министрите мислят, че задействането на член 50 може да се отложи за есента на 2017 г. Те казват, че няма необходимата инфраструктура за хората, които ще трябва да бъдат наети с оглед на преговорите за Брекзит. Те казват, че дори не знаят кои са правилните въпроси, които трябва да се зададат, когато най-накрая ще започнат преговорите с Европа, казва източникът.


В резултат на референдума за Брекзит на 23 юни новият британски премиер Тереза Мей създаде поста на министър за Брекзит. Той беше поверен на Дейвид Дейвис, който досега е наел само половината от персонала, от който ще има нужда. Друго министерство, това на международната търговия, ръководено от Лиам Фокс също трябва да наеме бързо опитни експерти, защото сега разполага само с шепа добри преговарящи.

Същевременно друг източник от британското правителство казва, че графикът за изборите във Франция и Германия също поражда известни трудности за плановете за Брекзит на Великобритания. В преговорите ще участват лидерите на страните членки. Президентските избори във Франция са насрочени за 23 април и 7 май догодина, а федералните избори в Германия ще бъдат догодина на през есента.


Британският в. "Дейли телеграф" пък съобщава, че Лиам Фокс и министърът на външните работи Борис Джонсън спорели за това кой да контролира ключови части от британската външна политика. Фокс дори пратил писмо до Тереза Мей, в което казвал, че британската търговия с други страни няма да процъфти, ако отговорността за бъдещето на политиката в тази насока остане във външното министерство. В писмото Фокс настоявал неговото ведомство да отговаря за външните икономически връзки с други страни, а ведомството на Джонсън да се съсредоточи върху дипломацията и сигурността, в това число и надзора на контраразузнаването и на службата за следене на електронните комуникации.

Според източници Тереза Мей е отхвърлила искането на Фокс. Но то говори за значително напрежение между евроскептичните министри в новото правителство.

БТА

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети