ВМРО ще иска връщане на задължителната военна служба

DenNews.bg
06.07.2016
размер на текста:

ВМРО изготви проекти на изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Те ще бъдат предложени за одобрение от парламентарната група на Патриотичния фронт и до дни ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание.
В подготвените към предложенията мотиви се казва, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас. Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в Република България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили.
Единият от предлаганите законопроекти разделя военната служба в Република България на „наборна военна служба“, като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната и „професионална военна служба“, изпълнявана на основата на договор.
Законопроектите предвиждат различни хипотези за реализиране на задължителна наборната военна служба, като базовата е служба за срок от 6 месеца за лица от мъжки пол, навършили 19-годишна възраст и има варианти алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.
В промените на Закона за резерва на въоръжените сили се предвижда още началната военна подготовка на гражданите на Република България да стане задължителна. За учащите се в средните училища се предвижда тя бъде интегрална част от учебния процес, а за неучещите средно образование ще се организират задължителни курсове. Подобрява се системата за военна подготовка на студентите, включително и по посока на тяхното обучение за офицери от запаса.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети