ТЕЦ „Бобов дол” сред най-големите замърсители в Европа заедно с "Марица изток 2"

DenNews.bg
05.07.2016
размер на текста:

 Замърсяването на околната среда и вредата върху здравето на хората, които горенето на въглища причиняват, не се ограничават в националните граници на страните, които ползват горивото.

Премахване на зависимостта от въглищата в Европейския съюз ще донесе значителни ползи за всички жители на континента. Данните са от изследване на три световни неправителствени организации, работещи в сферата на човешкото здраве и опазването на природата. Това са Алианс "Здраве и Околна среда" (HEAL), CAN - Европа, европейският политически офис на Световния фонд за дивата природа (WWF) и неправителствената организация за борба със замърсяването на въздуха Sandbag.

Според данните в доклада, озаглавен "Тъмният облак над Европа: Как страните, които горят въглища, разболяват своите съседи", „Марица изток 2” и „Бобов дол” са сред най-големите замърсители в Европа.

Страната ни като цяло е сред петте държави, чиито въглищни електроцентрали причиняват най-големи щети извън територията на страната. Черната класация води Полша с 4690 случая на причинена преждевременна смърт в съседните страни, следвана от Германия с 2490 и Румъния с 1660. България е на четвърто място с 1380 случая. След нас е Великобритания с 1350.

По количество отделени емисии на серен диоксид (SO2) за 2013 г. ТЕЦ "Марица изток 2" е на второ място в Европа – 54 100 т. Веднага след нея се нарежда ТЕЦ "Бобов дол" с 36 600 т.

В резултат от високите нива на замърсяване, въглищните централи в страната ни са отговорни за 1570 случая на преждевременна смърт. 190 от тях са в страната, а 1380 - извън нея.

ТЕЦ "Марица изток 2" попада и в още една негативна класация - тази на 30-те най-вредни за климата въглищни централи. По данни за 2015 г. централата е отделила 11,3 млн. т. CO2, което я поставя на 11 място от 243 централи в Европейския съюз.

Изгубеното село Големо село

Докладът отделя и специално място на ТЕЦ “Бобов дол”, описвайки влиянието на централата върху жителите на Големо село.

"Преди няколко десетилетия в село Големо село в България е имало санаториум за страдащи от белодробни заболявания. Планинският въздух е помагал за редица здравословни проблеми. Днес стационарът отдавна го няма, а броят на хората страдащи от респираторни проблеми в региона расте непрекъснато", пишат експертите в доклада.

"ТЕЦ “Бобов дол” е построен през 1970 г. до селото и продължава да работи 46 години по-късно. Гори лигнитни въглища, които на своя страна отделят големи количества сяра. Заводът дава работа на живеещите в селото, но работи въпреки че е в нарушение на редица европейски регулации за допустимите вредни емисии".

Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети