Коалиционна формула за президентските избори е предпочитан вариант от социалистите в Дупнишко

DenNews.bg
05.07.2016
размер на текста:

Коалиционна формула за предстоящите президентски избори е предпочитаният вариант от членовете на БСП в община Дупница. Това показват данните от проведената анкета, която протече в редиците на социалистите в цялата страна. Резултатите пък обяви народният представител д-р Иван Ибришимов на пресконференция днес.
„Въпросите в допитването бяха два. Дали БСП да участва в изборите самостоятелно или в коалиция и кои са предпочитаните партии за коалицията. В цялата Кюстендилска област надделява мнението, че БСП трябва да участва на изборите с коалиционна формула, а не със самостоятелна кандидатура”, обясни д-р Ибришимов.

 

В допитването в община Дупница са се включили около 500 души, т.е. около 50% от членовете на партията.

 

Други партии, без уточнение кои точно, е отговорът събрал най-много предпочитания. От посочените партии обаче най-силна подкрепа има за Движение 21 и Атака, както и партията на Николай Цонев Нова алтернатива. „Тази партия привлече голям процент сержанти и офицери от запаса, които по презумпция са близки до БСП. Предпочитанията към АБВ са малко по-слаби, което най-вероятно се дължи на това, че доскоро те участваха в управлението, което определено е дясно управление –знаете, че много социални закони, предложени от БСП, бяха отхвърлени”, обясни ще депутатът от Дупница.
Той изрази задоволство от активността към допитването, от което може да се направи и извод, че социалистите следят политическата обстановка и се ориентират в нея.

 

„Моята позиция също е, че трябва да участваме в изборите с ляво обединение, ляв фронт, който да се противопостави на кандидатурата на ГЕРБ.

 

Самостоятелна кандидатура на БСП не може да има успех, след като виждаме, че в няколко поредни избора БСП губи на национално ниво. В момента няма достатъчно сили да победи сама дясна кандидатура. Още повече, че най-вероятно вдясно също ще има обединена кандидатура.
Истината е, че на всяка партия, включително и на ГЕРБ, ще трябва допълнителна подкрепа. Аз съм за това да се кажат ясно и открито нещата, а не да се правят задкулисни договорки.
Нашата кандидатура ще бъде обявена на 30 юли на празника на Бузлуджа, както се случва винаги по традиция”, обясни още д-р Ибришимов.

Отслабването на силите на БСП той обясни така: „БСП е със 120-годишна история, а в годините не прехода роди едни над 350 партии, така че от тук нататък нито една партия няма да може да вземе еднолично цялата власт. Дори в момента ГЕРБ управлява с 4 спомагателни партии. И напред ще бъде така, което е добре за демокрацията”.

 

Русия е обяснението на народния представител за високата подкрепа на социалистите към Атака.

„Мисля, че Атака е предпочитана за коалиционен партньор, заради твърди курс на Волен Сидеров към Русия. Повечето от нашите членове са русофили. Във времето заради евроатлантическата ни ориентация и затова че БСП е член на ПЕС, по някои въпроси по отношение на политиката към Русия нямахме толкова твърда политика. Ние обаче никога не сме били за санкции срещу Русия или военни действия, винаги сме били за запазване на икономически, търговски и дипломатически отношение. Но някак си партии като Атака го казваха по-изразно в медийното пространство и това е повлияло на резултатите в анкетата”, смята д-р Ибришимов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети