Общински съветник изкара 2,63 на матура по български, не му пречило да е политик

DenNews.bg
05.07.2016
размер на текста:

Общински съветник и то член на комисията по образование и култура заковал на матурата по български език и литература оценка от 2,63, а на изпита по философия -3,13, показва разследване на bTV.
Айри Мурад от Реформаторски блок е съветник в ОбС-Пловдив, избран от съкварталците си от Столипиново. Самият той разказва, че сега в махалата на мода е исляма, а почти 100% говорят на турски. Самият той не се срамува от неграмотността си. „Жената е за вкъщи, да бъде домакиня”, разкрива още той възгледите си. Казва обаче, че иска да завърши висше образование. Завършил вечерно училище преди 3 г. и сега искал да покаже на квартала, че трябва да се учи. Бил от партията на Касим Дал, кварталът ударил рамо за избирането му.
„Аз съм роден в България, но говоря турски и съм турчин. Тука си е малка Турция”, казва той още за Столипиново. „В махалата Исус отстъпва на пророка Мохамед”, допълва Мурад. Ислямът в квартала е мода, както и навсякъде по света, смята общинският съветник.
Въпреки отговорния си пост, оказва се, че Мурад на практика е неграмотен. На въпроса дали не му е удобно от неграмотността, Мурад отговаря така: „Не, защото аз съм упорит човек и ще се науча.”
По думите му политиците трябва да не лъжат, да са отговорни и да са образовани. Според него отговарял на всички условия. Завършил е средно образование – макар и на възраст над 35 години и вечерно, и макар да му липсва матурата по български език.
Според обяснението му не чел достатъчно за изпита, но наесен щял да го вземе.
За философията казва, че е горд с оценката си, тъй като това бил по-труден предмет.
„Те са много и да кажа един, който е така по-... Един момент само.... Не мога да се сетя”, отговори на въпроса кой е любимият му философ.
Преди да се отдаде на политиката, бил ходжа. „Дърпа ме политиката и затова реших да участвам”, разказва Мурад. Източник: btv; 24chasa.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети