Сапарева баня сложи кръста на надеждите за модернизация на ВиК-сектора на Дупница и другите общини в областта

DenNews.bg
29.07.2016
размер на текста:

Община Сапарева баня няма да се присъедини към областната ВиК-асоциация, реши днес Общински съвет. Това решение обаче е съдбоносно не само за курортната община, а за всички останали общини, включително и Дупница, които приеха членство в асоциацията – задължително условие за възможност за кандидатстване и разпределение на евросредсва за ВиК-сектора.

 

Днешното решение на ОбС-Сапарева баня означава, че общините от област Кюстендил няма да има достъп до евросредсва, а ще разчитат само на национално финансиране.

 

Иначе казано – край на надеждите на Дупница за подмяна на ВиК-мрежата и модернизиране в сектора.
Днешната сесия в Сапарева баня не се размина с напрежение и викове. Много граждани бяха дошли в заседателната зала, за да заявят отново твърдата си позиция против влизането на общината в асоциацията. Заради засиления интерес дори бе предложено заседанието да бъде изнесено в по-голяма зала, но това се оказа невъзможно от техническа гледна точка.
Повториха се сцените от срещата със зам.-министъра на регионалното развитие отпреди дни и хората отново навикаха представителите на властта.
От изказванията на гражданите личеше, че те не разбират същността на идеята, че окрупняването във ВиК-сектора не е приумица на местните власи, но най-вече, че цената на водата така или иначе вече е извън правомощията на местните дружества и Общински съвети.
Съветниците обаче явно се отказаха да обяснят преимуществата от създаването на областна асоциация и предпочетоха да не трупат минуси, макар местните избори да са далеч.

 

Единствен предложението подкрепи председателят на ОбС Иван Куйов от ГЕРБ,

 

докато двама от съпаратийците му гласуваха „въздържал се”- Калин Базиргянов и Любен Кръстев, а Христо Милтенов и Николай Мертакчийски гласуваха „против”. Предложението бе отхвърлено с 10 гласа „против”, два „въздържал се” и един „за”.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети