Кравар подлуди Самораново, животните му гонят малки и големи от кът за отдих, съседи зазиждат прозорци заради силна миризма

DenNews.bg
29.07.2016
размер на текста:

Вироглав кравар подлуди дупнишкото село Самораново, като пуска животните си ежедневно на стадиона и близката детска площадка. Борис Дотин се чувства безнаказан и отвръща на молбите да се вразуми с думите, че няма кой да го спре – нито полиция, нито Бойко Борисов.
Според местните само късметът е помогнал до момента да няма инциденти, тъй като 10-те крави и 13 бика се разхождат необезпокоявани на метри от децата. Освен това краварят отглежда животните в две стаи в къщата си, а заради силната миризма съседите му се принудили да зазиждат прозорците на домовете си.
Проблемът с кравите на Дотин е от няколко години, но стопанинът не се съобразява с предписания и наредби и дори влиза в конфликт при направени му забележки. През миналата година от община Дупница и от тогавашният кмет на селото Борислав Костадинов са съставени актове на Борис Дотин, наложена му е и глоба. И това обаче не го спира.


„Наложени са му актове, но той продължава да идва всяка сутрин и вечер с кравите и биковете на стадиона. Това вече не се търпи, защото той не се съобразява с нищо и сам казва, че никой не може да го спре. Решили сме да направим подписка в цялото село срещу тази ситуация и ще входираме жалба“, обясни Кирил Чакъров от Спортен клуб Патриот, който всяка вечер е на стадиона в Самораново.
Наложените санкции дотук срещу Дотин са по Наредбата за обществения ред, в която е записано, че пускането свободно по улици, паркове, градинки, детски и учебни заведения на селскостопански животни, е забранено, а на нарушителите се налагат глоби. Борис Дотин обаче по никакъв начин не се интересува от това, жалват се саморанци, и стадото му продължава да пасе на стадиона и детската площадка. Освен за опасността за живота и здравето на децата си, хората от Самораново сигнализират и за неприятната миризма, която се разнася от къщата на Дотин.
„Обстановката около стадиона е много хубава, с тенис маси, футболно и волейболно игрище, лостове. Има и пейки за почивка, сега чакаме и да бъде направено и осветление. Идваме често тук. Борис Дотин обаче ежедневно вкарва кравите си вътре на игрището. Децата ги е страх и бягат от кравите, не могат да си играят. Дори сме виждали, че на волейболното игрище бяха влезли два бика. Това според нас не е нормално. Страх ни е някое животно да не посегне на дете и да го нарани. Стопанинът отглежда кравите и биковете в две стаи в къщата си. От там не може да се мине, заради ужасната смрад. Не знаем как търпят хората, които живеят наблизо. Ние искаме да му се забрани да си пуска тук кравите и да не използва игрището за пасище”, казаха 16-годишният Христо Александров и 15-годишният Стефан Владимиров.

 

Кирил Чакъров: Тук бе осъществен един проект и се направиха хубави неща около стадиона. Събират се по около 70 души на вечер. За това нещо благодарим на община Дупница. От тук нататък трябва ние самите да си го поддържаме, от нас зависи това съоръжение да се запази и да става още по-добро. Колкото до проблемите с Борис Дотин, вече всеки знае, че той всеки ден вкарва крави на стадиона. Това са животни по 800 кг и силен мъж не може да се справи с тях, а какво остава за малко дете. Онази вечер дори се стигна до саморазправа между мен и него, но се сдържах, защото не искам той да излезе жертвата, а ние да сме потърпевшите. За това ще сезираме службите. Този човек и кравите му не трябва да бъде допускани на стадиона, а да не говорим и че ги отглежда в две стаи. Комшиите му буквално са си зазидали прозорците. Вече няколко години няма оправия. Не знам какво трябва да се случи за да спрем този човек. Когато му направим забележка, той бяга надалеч и почва да мърмори: „Никой не може да ме спре. И барети да и викнете, и Бойко Борисов да ми викнете, това е положението“. Сега събираме подписка в цялото село и ще входираме жалба.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети