Зам.-министър от ГЕРБ е новият председател на Комисията за финансов надзор

DenNews.bg
28.07.2016
размер на текста:

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Това решиха депутатите днес, като 139-ма гласуваха "за", 24 "против" и 11 "въздържал се".
Караиванова, която беше единствена кандидатура за поста, е предложение на ГЕРБ.
Досега начело на КФН беше Стоян Мавродиев, като неговият мандат изтече на 18 юни. Основните критики към него бяха свързани с едноличния му и конфликтен стил на управление, довел до оставките на трима зам.-председатели – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов, и изпразнил финансовия надзор от експертния му потенциал чрез мащабна подмяна на професионалния състав на институцията. През годините Мавродиев се замеси в куп скандали – от компроментирания начин, по който се издигна до поста председател, през появата му в списъка на свидетелите по делото срещу осъдения за наркотрафик Евелин Банев–Брендо, до отказа му да пусне финансови инспектори да проверят КФН.
При изслушването в бюджетната комисия преди ден Караиванова каза, че ще поиска финансов одит на институцията и, до колкото е възможно, на извършените операции за предходния мандат. Тя обеща да възстанови правомощията и независимостта на зам.-председателите, орязани по времето на Мавродиев. Караиванова се ангажира да създаде условия малките и средните предприятия да получат повече възможности за финансиране през фондовата борса.
Междувременно БСП поиска Конституционният съд да се произнесе дали правилата за избора на председател на КФН противоречат на Конституцията. Жалбата обаче не спира избора. Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети