Пожари бушуват в цялата страна заради ламтящи за бързи печалби престъпници

DenNews.bg
26.07.2016
размер на текста:

 Само за последното денонощие пожарникарите са реагирали на близо 300 сигнала; Небрежност е сред основните причини за възникналите инциденти
Броят на пожарите на територията на страната се увеличава рязко, отчитат от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Само за последните 24 часа пожарникарите са реагирали на близо 300 сигнала за произшествия. При инцидентите са пострадали двама човека. Въпреки предупрежденията на експертите от ГДПБЗН, в повечето райони продължава паленето на отпадъци, сухи треви и стърнища. Това е в нарушение на нормативната уредба и може да доведе до сериозни последици за горския и полски фонд, напомнят от дирекцията.
Напълно погасени са двата пожара, които вчера вдигнаха на крак огнеборците от областите Ямбол и Бургас. Огнената стихия край ямболското село Тамарино и в местността „Бакаджика“ унищожи над 1000 дка растителност, от които 500 дка смесена гора. В погасяването на пожара участваха огнеборци от РДПБЗН - Ямбол и служители на ДГС - Тунджа.
Повече от 11 часа продължи борбата с огнената стихия в района на Атанасовското езеро и в землищата на квартал Ветрен и бургаските села Изворище и Банево. Огънят изпепели над 11 000 дка с ниска растителност и лесонепригодни площи. В потушаването на пожара участваха пожарникари от РДПБЗН - Бургас и служители на местното горско стопанство. Причината за стихията е небрежност при боравенето с открит огън.
За недопускане възникването на пожари е необходимо да се спазват следните основни изисквания:
- Да не се пали огън в горите и на 100 м от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места.
- Особено опасно е да се пали огън при ветровито време - предпоставка за бързо разпространение на пожара.
- Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари.
- Да не се допуска деца да играят с огън.
- Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите и ловците по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.
- Паленето на огън в дворовете да става, само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
- Да не се оставя запаления огън без наблюдение.
Експертите от ГДПБЗН препоръчват да се избягва употребата на открит огън в най-горещите летни дни.
При забелязан пожар съобщете на тел. 112!

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети