Сапаревобанци пуснаха ток във водния дебат: Навикаха цял зам.-министър, областен и депутат, не искат във ВиК-асоциация

DenNews.bg
26.07.2016
размер на текста:

Сапаревобанци пуснаха ток в дебата за присъединяване на общината към областната ВиК-асоциация. На изключително напрегната среща късно вчера присъстващите навикаха и освиркаха зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областния управител на Кюстендилско Виктор Янев, заместникът му Радослава Чеканска и депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин. На срещата присъстваха и кметът на Сапарева баня Калин Гелев и председателят на Общински съвет Иван Куйов.


Още в първите минути на срещата голяма част от присъстващите започнаха да освиркват представители на държавата и местната власт. Думите на Кирил Калфин: „Дойдохме не да налагаме нещо, а да ви попитаме какво искате вие. Казвате какво искате, спираме разговора и си тръгваме”, бяха последвани от викове „Довиждане” и повечето присъстващи напуснаха залата.
Така пред около 20-ина души, сред които бившият кмет Сашо Иванов и съпругата му, донякъде бяха обяснени основните моменти от темата.
„Виждам че Сапарева баня няма желанието да се присъедини към ВиК-асоциацията, не мога да кажа че няма нуждата. Ако трябва да сме честни това което чух – имаме чиста вода и изградена канализация, донякъде не е вярно. Има изградена канализация на 95%, но пък знаете ли как се изплаща тази канализация. В цената за водата е включено само доставка на вода, а когато има работеща канализация в цената се включва и амортизация на съоръженията. Ако Сапарева баня влезе в асоциацията, може да се възползва от евросредства. Ако не влезе, местните общности ще разчитат само на ресурса, генериран от ВиК-дружеството си. Това е принципът. Факт е, че в общините, където няма пречиствателни станции и отпадни води се заустват в речни корита и дерета е възможно ЕК да образува наказателни процедури, т.е. да се плащат глоби от страна на тези общини”, обясни Нанков и подчерта, че дори Сапарева баня да не влезе в асоциацията цената на водата ще се вдигне, тъй като това вече зависи и става с решение на КЕВР, а не както досега от Общински съвет по предложение на ВиК-дружеството.

Бившият главен финансист на общината и дясна ръка на екскмета Сашо Иванов, Калинка Андреева разбуни още повече духовете като заяви, че на база на информацията, до която е стигнала, четейки официални документи и проекти, става ясно, че евросредства няма да се насочват за изграждане на пречиствателни станции. На което зам.-министърът не отговори категорично.

Местните нямат представа за последствията от влизането или не във ВиК-асоциацията, стана ясно от подхвърляните от страна на присъстващите реплики от сорта на „защо сте дошли да ни вземете водата”, „ние и нашите деди сме копали водопроводите и каналите-наши са” и други в този дух.

„Явно е, че хората са против присъединяването на Сапарева баня към ВиК-асоциация. Предстои Общински съвет да вземе решение (б.а. това ще стане на сесия в петък), но отсега са ясни настроенията – само ГЕРБ са „за”, другите не искат да чуят и разберат въпроса. Продължаваме с разясняването и информационната кампания”, коментира за DenNews.bg кметът Калин Гелев.

Около 20 милиона лева са нужни за ВиК-сектора в община Сапарева баня,

посочи още Гелев. Ако Сапарева баня остане извън асоциацията ще разчита единствено на собствени средства за покриване на нуждите, а е възможно и да бъдат наложени санкции, които отново ще ударят джоба на местните.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети