Енергийната бедност застрашава всеки пети българин

DenNews.bg
23.07.2016
размер на текста:

 Eнергийната бедност застрашава всеки пети българин, според изследване на Институт "Отворено общество" и синдикат "Подкрепа", цитирани от БНР. Авторите на анализа твърдят, че отварянето на електроенергийния пазар у нас ще доведе до по-високи цени на електроенергията и изисква спешни мерки за защита на уязвимите потребители.

Експертните анализи показват, че над 1,5 милиона българи имат разходи за електроенергия, които надхвърлят 10 процента от месечния им доход. Всеки пети беден харчи една пета от доходите си за електричество. Най-засегнати са бедните, самотни възрастни хора, домакинствата с безработни, както и бедните семейства с деца.

Очаква се след либерализацията на пазара на електроенергия у нас да има увеличение на цената на тока. Според изчисленията на икономисти и синдикати, на държавата ще са необходими около 50 милиона лева годишно, за да компенсира уязвимите потребители.

Проблемът с енергийната бедност трябва да се решава не само с преки помощи, а с комплекс от мерки, предложи общественият защитник Мая Манолова.

Предложеният от държавата социален пакет ще подпомогне едва трима от петима уязвими потребители, като няма да покрие дори половината от разходите им за ток, изчисляват експертните анализи. Затова омбудсманът предлага да се въведат различни варианти - възможности да се разсрочват сметки, да отпадат лихви в някои най-уязвими групи.

Още преди широко да се разгърне свободния пазар на продажба на електричество, вече има опити в договорите да се включват клаузи, които на практика "да вържат ръцете" на хората, за да не могат да си сменят доставчика или да е достатъчно трудно, за да не се случи. Може да има измами на пазара, предупреди Манолова.

Според Боян Захариев от Институт "Отворено общество" от потребителите с неплатени сметки за ток, половината са българи и едва една четвърт са роми.

Източник: News.bg

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети