Българският консул в Истанбул: Не препоръчвам на българите да пътуват в Турция

DenNews.bg
22.07.2016
размер на текста:

 Българският консул в Истанбул Ангел Ангелов не препоръчва на българите да пътуват в Турция предвид извънредното положение в страната. Той отбеляза, че гражданите, които все пак са на територията на южната ни съседка, трябва задължително да носят документите си със себе си.Вижте още какво каза той пред специалния натеник  на БНТ в Турция Иво Никодимов: 

Обстановката в Истанбул е нестабилна с висок риск на нестабилност и опасност. Затова бе прието извънредно положение за 3 месеца. Министерството на външните работи настоятелно препоръчва на всички наши сънародници, които предварително са планирали посещения в Турция, да ги отложат до нормализиране на обстановката. Гражданите. които имат неотложни пътувания, препоръчваме да изпълняват стриктно указанията на местните власти и всичко, което се включва при обявено извънредно положение. Важно е и да се запознават с всички съобщения на сайта на външно министерство. Още утре ще има конкретни препоръки към нашите сънародници в Турция. Препоръчваме нашите граждани при влизане в страната да искат от граничните органи да им казват какви са техните права и задължения. Задължително е да се носят документите за самоличност. Много е важно да се информират за конкретната обстановка в районите, които ще посещават. Мисиите на България в Турция работят 24 часа. Нямаме нито един подаден зов за помощ. Препоръчваме на гражданите да се регистрират на сайта на външно в рубриката "Пътувам за".

Основните мерки, от които турското правителство може да се възползва при извънредно положение, са да въведе полицейски час, да забрани събранията на открито или на закрито, да контролира печатните медии, обобщи специалният ни пратеник Иво Никодимов.

Възможно е служителите на реда да могат да провеждат обиски на лица и на имоти. Пътният трафик може да бъде забранен в определени периоди и зони. Може и да се евакуират и ограничават конкретни зони. Може да се поеме и трафикът по суша, въздух и вода.

Едва ли всичките мерки ще бъдат използвани заради туристическия сезон, но най-вероятно ще се създадат конкретни съдилища за участвалите в преврата.

Мерките с полицейски час ще бъдат ползвани най-вероятно в югоизточните райони, тези в близост с Ирак и Сирия, където турското правителство продължава борбата с ПКК.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети