Турция официално поиска екстрадицията на Гюлен

DenNews.bg
19.07.2016
размер на текста:

 Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че неговото правителство е изпратило официални документи до Вашингтон, с които се иска екстрадирането на живеещия в САЩ духовник Фетуллах Гюлен.
„Изпратихме четири досиета до САЩ за екстрадирането на терористичния ръководител.
 Ще им представим повече доказателства, отколкото искат“,каза Йълдъръм пред парламента.

Изказването му идва след среща с лидера на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Кемал Киличдароглу. Всички опозиционни партии в Турция застанаха зад законно избраната власт по време на преврата, за който Анкара обвинява турският духовник, живеещ в САЩ, Фетуллах Гюлен.
Турският министър-председател предупреди, че са възможни провокациислед неуспешния опит за преврат миналата седмица, призовавайки гражданите да не се поддават на тях.  „Ние сме длъжни да бъдем много внимателни. Възможно е да се появят провокатори, които искат да се възползват от обстоятелствата, за да подкопаят стабилността в страната“, заяви той.
В свое изказване министър-председателят предупреди също, че не трябва да има изблици на отмъщение срещу извършителите. „Никой не може да изпитва чувство за отмъщение. Това е неприемливо в едно държавно правителство, ръководено от закона“, каза той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети