Върнаха извънредното положение в Истанбул

DenNews.bg
18.07.2016
размер на текста:

 Полицията е получила нареждане да сваля хеликоптери, които излитат без разрешение. Десетки хиляди привърженици на Ердоган и тази нощ демонстрираха в подкрепа на правителството. Продължават арестите на хора, свързани с неуспешния опит за преврат.

Турската полиция съобщи, че е изровила тайник с оръжие, което е било заровено от подкрепящите преврата войници в Истанбулски квартал. 11 пушки и муниции са били намерени, властите твърдят, че са били заровени, за да се използват срещу народа на Турция по време на опита за преврат или на негово повторение. Тече разследване в тази насока в южната ни съседка.

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, който се намира в Съединените щати и когото турският президент Реджеп Ердоган обвини за неуспешния опит за преврат, заяви, че ще се подчини на евентуално решение за неговото екстрадиране. Той обаче отново отхвърли обвиненията, че е свързан с преврата.

Веднага след потушаването на преврата, властите в южната ни съседка настояха правителството на Съединените щати да екстрадира Гюлен. Държавният секретар Джон Кери обаче заяви, че официално искане от Анкара не е постъпвало. Над 80 хиляди души подписаха петиция, поместена на официалния сайт на Белия дом с призив за екстрадиране на Гюлен. Подписката е създадена от анонимен потребител, използвал само инициалите си. Самият духовник в изгнание заяви, че не се притеснява от вероятността да се върне в Турция насила.Тази нощ десетки хиляди привърженици на Ердоган и правителството участваха в демонстрации в цялата страна.

Продължава и разследването на подробностите около опита за преврат, като само в столицата Анкара бяха арестувани сто четиридесет и девет турски полицаи. В рамките на разследването бяха задържани още 70 адмирали и генерали, сред които бившият командващ военновъздушните сили на Турция генерал Акън Йозтюрк.

Във връзка с опита за преврат, на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен" бяха задържани други 11 военни. Те оказали съпротива, но в крайна сметка се предали. Няма пострадали при извършването на арестите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети