Ердоган поздрави ликуващата тълпа и започна да сече глави

DenNews.bg
17.07.2016
размер на текста:

 Повече от 2700 турски съдии и прокурори са били отстранени от постовете им след опита за държавен преврат в страната. Те са уволнени след нареждане на президента Реджеп Ердоган, който се закани, че замесените ще платят висока цена за действията си. По-късно от прокуратурата са издали заповед и за задържането им, предаде "Дейли Сабах".

Около 3000 пък са задържаните военни, които са участвали в пуча, сред тях и такива на най-високо ниво в армията, включително считаните за организатори на метежа. Арестите и уволненията в армията продължават.

Властите обявиха, че разследвания се провеждат не само в Анкара и Истанбул, но и в цяла Турция. Във всички 81 вилаета на страната текат проверки и са взети съответните мерки. Това заяви правосъдният министър Бекир Боздаг.

Повече от 260 са жертвите на окървавения опит за преврат, като според някои източници цивилните и полицаите са между 160 и 180 души. Стотици са убитите и сред метежниците. Ранените са повече от 1400 други.

Междувременно, хиляди поддръжници на властите прекараха нощта по улиците на Анкара и Истанбул, след като президентът Ердоган отново ги призова да бъдат там. Самият той говори пред събралите се около дома му, а премиерът Йълдъръм се появи на митинга в столицата. Около 5 часа почти всички са се разотишли, като малки групи хора са все още в центъра. Според полицията, нощта е преминала спокойно и без сериозни инциденти.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети