Омразата между Ердоган и последователите на Кемал Ататюрк е в основата на опита за преврат

DenNews.bg
16.07.2016
размер на текста:

 След като в Турция се състоя опит за преврат, повечето от медиите го наричат опит на част от армията за сваляне на правителството. Но дали това е така наистина?
В нощта на 16 юли в Анкара бе направен опит за завземане на властта със сила. Въпреки това, сегашното правителство успя да приведе ситуацията под контрол. В резултат на инцидента загинаха най-малко 161 души.
Но какво стои зад отношенията между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и турската армия.
Това е една дългогодишната конфронтация
Експерти от Центъра за изследване на Близкия изток и Централна Азия припомниха, че още с идването си на власт, Ердоган е предприел действия, за да се отслаби влиянието на военните в страната.
Ердоган отдавна мрази армията 

Когато той бе кмет на Истанбул, армията го вкара в затвора за насаждане на етническа омраза. След идването си на власт, първото нещо, което направи Ердоган, бе провеждането на референдум, в който убеди населението да иска промяна на конституцията на Турция, с която да се отмени правото на армията да бъде гарант на конституцията и да влияе на политическия живот 
Откакто е на власт, Ердоган на няколко пъти през годините се опита да заведе дела срещу сегашните офицери и генерали от турската армия, както и срещу военни в оставка. В резултат на тези действия в затворите попаднаха стотици военнослужещи.От друга страна
У армията назря недоволство, главно поради ислямизацията на страната
А въпросният проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвини за организиране на преврата, не разполага с такова влияние върху армията, както се твърди.
"Фетхуллах Гюлен има голямо влияние в Турция, но преди всичко върху правоохранителните органи. Той успя да окаже влияние върху съдебната система, правосъдие и интелектуалците. Именно той провокира през 2013 г. операцията "Голям подкуп", по време на която редица министри и високопоставени хора от властта бяха обвинени, а сина Ердоган бе арестуван за облагодетелстване с $ 25 милиона.
Но армията никога не е била под влиянието на Фетхуллах Гюлен.
Накрая се оказа, че бунтовниците са успели да привлекат подкрепата само наняколко военни лидери, а не на армията, която частично се превърна в причина за провала им.
Патриотично настроените бунтовници "са решили да тръгнат да свалят властта не особено подготвени и да действат на принципа „всичко или нищо” в опита за държавен преврат".
Метежниците са една група от хора, обединени от политически интереси
Подобно мнение се споделя от редица военни експерти. Не може все още да се твърди, че именно армията се готви преврат. Тази част от армията, застанала срещу Ердоган все още не е обединена от общи политически възгледи, тя е една малка част от служителите на средно равнище. Ръководителите на бунтовниците са на ниво полковник, и трима или четирима генерали. Нещо повече, някои от бунтовниците не са от армията, а от жандармерията.
Това е, което е довело до провала на бунтовниците е, че те не са имали достатъчно хора, за да доведат планове си до логичен завършек. Упешните преврати в Турция са били винаги инициирани от началника на Генералния щаб, който стои начело на въоръжените сили.
"За разлика от успешните военни преврати, които са четири след края на Втората световна война през миналия век, то този бунт сега се основава не на военната структура, а на политическа платформа, подкрепена от трима или четирима офицери. На практика те не са държали в ръцете си истински контрол над въоръжените сили.В допълнение, те просто не са успели да организират механизъма за преврат, да арестуват или елиминират ръководство на страната( президента и министър-председателя) и да поемат контрола върху техните въоръжени сили, "- каза експертът.
По този начин, участниците в бунта не успяха да организират правилно процеса на изземването на лостовете на властта, да арестуват или убият президента и премиера - и веднага да поемат управлението на въоръжените сили, както и вземат под свой контрол всички медийни канали.
„Това не бяха внимателно планирани действия, а спонтанно събитие”, категорични са военните.
Какво ще се случи оттук нататък?
Ердоган ще направи всичко това да не се повтори отново.
"Ердоган, разбира се, ще проведе чистка във въоръжените сили, и най-накрая ще се отърве от последователите на Кемал Ататюрк, т.нар кемалисти.

Президентът на Турция направи нещо подобно в началото на 2010 г, когато арестува и осъди повече от 100 военни на различни нива.
"След това той пое курс в политиката си на личната преданост висши военни лидери. По принцип, тази стратегия работи, защото висши военни не подкрепят бунта. И самият опит за преврат и завършва, когато военните изправиха своите сили срещу бунтовниците ", заключват експертите.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети