Това е. Възраждат БКС в Дупница, за предложението ръка вдигнаха и десните в ОбС

DenNews.bg
15.07.2016
размер на текста:

Това е. Дупница ще направи кръгом към соц времената без частна собственост, реанимирайки някогашното БКС.
Предложението за връщане на сметосъбирането и озеленяването под крилото на общината дойде изненадващо от зам.-кмета по икономическите дейности Олга Китанова след нейно посещение на изложение в Мюнхен за екология, опазване на околна среда и управление на водни ресурси в началото на юни.
И както изненадващо се появи, така днес предложението изненадващо бе прието от Общински съвет и то под формата на извънредна докладна, т.е. без да бъде разгледана от постоянните комисии към местния парламент.

 

Разбира се, изненадата беше повече от приятна за социалистите, за които това е точка в предизборните програми,

 

но предизвика лек смут в редиците на десните съветници.
Така например, Костадин Костадинов от ОДБ коментира, че не намира логика в идеята и не подкрепя обособяването на още едно общинско дружество, което да тежи на общината. Въпреки това той гласува „за”, след като посочи, че трябва да се даде възможност на кметския екип да работи така, както преценява за добре. „Вие спечелихте изборите, ние ще подкрепим докладната, щом така искате да работите. Но аз лично ще следя много изкъсо какво се случва”, посочи Костадинов.
От БСП не скриха задоволството си, особено щом преминаването на боклука в ангажиментите на кмета дава точен адресант на всички оплаквания за пълни контейнер, прахоляк по улиците и изсъхнали градинки.
„Градът не е бил толкова прашен никога. Хората с право са недоволни, но реално няма на кого да се оплачеш. Ние сме правили разчети, че общината може да се справи преспокойно с всички ангажименти, а не както сега да се дават пари на две фирми за сметосъбиране и снегопочистване и да не остават средства за нищо друго. Две машини ще обезпечат сметосъбирането и сметоизвозването в цялата община”, коментира лидерът на БСП Станислав Павлов.
Кметът Методи Чимев посочи в зала, че в момента общината няма как да смогне с почистването на улиците с 15 работници.

 

Най-изненадан, но в другия полюс на емоциите-неприятно, се оказа председателят на ОбС и лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов.

 

„Напълно съгласен със с Костадин Костадинов, че това е ангажимент, който не трябва да се поема от общината. Това означава да се наливат едни пари в нищото”, каза той. Според него не така е трябвало да бъде разгледан толкова важно предложение – изненадващо с извънредна докладна, без сериозни разчети и дебати.

Само Константинов и двама от Лидер гласуваха с „въздържал се” и предложението бе прието с 20 гласа „за”.

 

Да си припомним основните моменти от идеята, споделена първо от Китанова:

 

-Разширяване на дейността на предприятието „Озеленяване“ още през следващата година, като се добавят дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване и почистване на улици.
-Има опция предприятието да поеме и снегопочистването.
-От кметския екип са убедени, че това е единствен вариант да се реагира денонощно и да има постоянен контрол.
-Ще се разкрият над 70 нови работни места, тъй като по предварителен разчет ще бъдат наети около 120 души в предприятието.
-Закупуване на техника, която изисква сериозен финансов ресурс.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети