Ад навръх националния празник на Франция: Камион се вряза в празнуващи, 80 души са убити

DenNews.bg
15.07.2016
размер на текста:

Атентатор потопи Франция в кръв навръх националния празник на страната. Камион се вряза в празнуващо множество на крайбрежна алея в Ница. 80 души са загинали, 120 ранени, 20 от които са в критично състояние. Данните не са окончателни, съобщи прокурорът на Ница Жан-Мишел Претр. Сред зрителите на зарята е имало и много чужденци. Самоличността на жертвите още не известна.
25-тонен камион е нахлул с висока скорост сред хилядите празнуващи. Изминал е близо 2 км по крайбрежната алея на зиг-заг, като се е стремял да прегази възможно най-много хора. Към момента не е потвърдена информацията, че в същото време шофьорът е стрелял по хората. На заснети на мястото клипчета се чува пукот, но атентатът е извършен по време на празничната заря, така че не може да се определи дали шумът е от фойерверките или от стрелба.

Атентаторът е нахлул в затворената за движение на автомобилите алея, определена за пешеходна зона, от където хората е трябвало спокойно да наблюдават зарята.
Ужасени хора се разбягали във всички посоки, за да търсят укритие.
Шофьорът е ликвидиран от полицията, по предното стъкло на камиона има множество следи от куршуми. В камиона е открито оръжие, съобщи полицейски източник.
В кабината на камиона са намерени документи на името на 31-годишен франко-тунизиец, жител в Ница. Самоличността на шофьора все още се изяснява, съобщи полицейски източник пред Франс прес. Според iTÉLÉ той е бил познат на полицейските служби заради дребни престъпления, но не е бил в полезрението на антитерористите.
Президентът Франсоа Оланд направи телевизионно обръщение през нощта и определи трагедията като терористичен акт. Той заяви, че ще бъдат мобилизирани още 10 000 военни, както и запасняците заедно с полицията и жандармерията. Извънредното положение, което изтича на 26 юли, е удължено с още 3 месеца.
По време на атаката Оланд беше в Авиньон, но по спешност се върна в Париж, за да свика националния кризисен център. Очаква се вътрешният министър Бернар Казньов да пристигне в Ница.
Никой не е поел отговорност за нападението.
Методът, както и изборът на толкова символна дата носят почерка на джихадистки групи като Ал Кайда и Ислямска държава. През 2014 г. официален говорител на ИД призова „войните на халифата“ да използват всички средства, за да убиват, ако нямат оръжие – да използват коли и камиони.
Властите отвориха телефонна линия за пострадали в Ница.
В града тече антитерористична операция. Крайбрежната алея, сцена на трагедията, е блокирана.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети